2019. szeptember 4., szerda

ANDY VAJNA ÖRÖKSÉGE: A MEGVÁLASZOLATLAN TÍZMILLIÁRDOS KÉRDÉS

HVG ONLINE
Szerző: OROSZI BABETT
2019.09.04.


Andy Vajna halála után a NER hivatalosan is kipucolta a padlás egy részét: a TV2, a csatorna műsoridejét értékesítő atmedia és a tévének műsorokat gyártó IKO egyaránt Mészáros Lőrinc bizalmasához került, a kaszinókról és a többi cégről viszont nem lehet tudni semmit, a Vajna-birodalom ezen része ugyanis egy offshore vállalkozásban végződik. És hogy mi lesz az özveggyel? Egyelőre annyi elmondható, hogy vannak Vajna Tímeánál sokkal rosszabb helyzetben lévő emberek is.

Andy Vajna meghalt – 2019 január 20-án jött a hír. Mivel Vajna az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb magyar volt, halála után szinte azonnal találgatások kezdődtek:

mi lesz a hozzá kötött kiterjedt cégbirodalommal és az általa hátrahagyott sok tízmilliárdos vagyonnal?

Az öröklés már azért is érdekes, mivel Vajna a vagyona egy részét a Fidesznek köszönhette. Bár a filmproducer Magyarországon már 2010 előtt is aktív volt, Orbán Viktor megválasztása után látványosan meglódult vele a szekér. 2011-es, filmipari kormánybiztossá való kinevezése mellett egy-két versenytársat leszámítva monopolhelyzetbe hozták a kaszinók piacán, ezen felül állami segítséggel egyre-másra kerülhettek hozzá különböző iparágakból különböző társaságok.

Legismertebb új céges vagyontárgya a TV2 volt, megvásárlására és működtetésére több lépcsőben összesen 8 milliárd forint hitelt kapott az állami tulajdonú Eximbanktól. Részesedése volt emellett a többek között a TV2-nek műsorokat gyártó IKO Holdingban, elindította a Rádió 1-et, megvette a Borsot, a Kisalföldet és a Délmagyarországot kiadó Lapcomot (amit még a halála előtt átadott a KESMA-nak).

Vajna beszállt felesége vállalkozásaiba is, és régi cégeitől, köztük a Nobu nevű luxuséttermet üzemeltető Buno Kft.-től sem vált meg. Ez a rengeteg társaság pedig évről évre szép hasznot hozott, a cégeket összefogó központi vállalatból tavaly és idén több mint 7 milliárd forint vettek ki osztalékként a tulajdonosok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.