2019. szeptember 1., vasárnap

AZ ORSZÁG ELSŐ FUTBALLAKADÉMIÁJÁN VENDÉGMUNKÁSOK LAKNAK

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2019.08.31.


Nem nevezték soha akadémiának, de ugyanazt a funkciót töltötte be, mint a jelenlegi bentlakásos futballakadémiák Felcsúttól Debrecenig. Csak nem mostanában, hiszen 1975-ben iskolázták be az első évfolyamot.

Az úttörőnek számító pacsai modell országos hírű lett, a zalai települést feltette a térképre. Az volt a terv, hogy visszaadják a grundot a gyerekeknek. Az alapítók látták az egykor nagy presztízsű Labdarúgás című, havonta megjelenő szaklapban, hogy a Milannak is van egy bázisa közel a városhoz.

A hazai élvonalba 1973-ban feljutó Zalaegerszeg egyik legkomolyabb háttértámaszát a környékbeli falvakban született gyerekek jelentették, ami még inkább erősítette, hogy nagy szükség lesz egy ilyen intézményre.

Komoly felvételi volt, kiválasztás, az edzők járták a falvak pályáit, és kiszúrták a tehetséges gyerekeket. A legszebb években ötven gyerek volt a kollégiumban. Már a délelőtti tanítás előtt volt egy kis mozgás, aztán a tanórák után tanulószoba, majd négy órától jöhetett a futballedzés.

Az intézményből először Halász István jutott el az élvonalig - természetesen ZTE-játékos lett -, a legnagyobb karriert Herczeg Miklós futotta be, a csatár egészen a válogatottságig vitte Győrben, és az 1996-ban olimpiára jutó csapatban is szerepelt. Atlantában a brazilok ellen is futballozott, az egyik leggyorsabb szélsője volt a hazai bajnokságnak és a válogatottnak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.