2019. szeptember 9., hétfő

AZ UTOLSÓ FIZIKATANÁR MAJD KAPCSOLJA LE A VILLANYT

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2019.09.08.


Az államtitkár szerint kész szerencse, hogy van pedagógushiány az országban, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a tanévkezdés már most is komoly nehézségekbe ütközik, arról nem is beszélve, hogy a természettudományos tárgyak terén igencsak elenyésző az utánpótlás.

„Egy nagyvárosi jó gimnáziumban azért nincs órarendje még a diákok egy részének, mert nincs német- és matematikatanár” – tudtuk meg a Pedagógusok Szakszervezetétől, és nem ez az egyetlen iskola, ahol nem éppen a terveknek megfelelően indult hétfőn az idei tanév. Nemrég írtunk arról, hogy a tanév végeztével tanárok ezrei hiányoznak az egyes intézményekből, a helyzet pedig szerte az országban elég kilátástalannak tűnt, így a tanévkezdés alkalmával kíváncsiak voltunk, tapasztalható-e bármi javulás.

A kormány a tanárhiánnyal kapcsolatban az év valamennyi időszakában azt kommunikálja, hogy a probléma egyrészt nem országos, másrészt a nyári időszakban teljesen normális, hogy az átlagosnál több betöltetlen álláshelyet találni országszerte. Információink szerint azonban sok helyen nem oldódtak meg a problémák a tanév kezdetével sem.

Egy budapesti belvárosi iskolában például informatika- és némettanár is hiányzik a megfelelő oktatás biztosításához, míg egy vidéki általános iskolában a matematikaórákat egy mérnök tartja, aki semmilyen pedagógiai végzettséggel nem rendelkezik, ugyanezen intézményben pedig alsó tagozaton is két tanítónővel kevesebbel indult a tanév, mint kellene.

A pedagógushiány a szakképzésben is ugyanúgy jelen van, egy szakközépiskolában például három helyettes egyszerre mondott le a feladatáról, egyelőre viszont nem találtak a helyükre bevethető munkaerőt.

Maruzsa Zsolt köznevelésért felelős helyettes államtitkár épp a napokban nyilatkozott a tanárhiánnyal kapcsolatban, a politikus pedig egészen zavarba ejtő érveléssel odázta el a problémát. Maruzsa szerint ugyanis

több ezer ember végez az egyetemeken, ha nem lenne kiírva több ezer álláshely adott esetben, volt olyan kérdés, ami hétszáz óvodapedagógus álláshelyre kérdezett rá nálunk, ezernégyszázan végeznek. Nagy szerencse, hogy van hétszáz kiírt álláshely.

A kissé zavaros mondatok alapján tehát üdvözítő, hogy pedagógushiány van Magyarországon, hiszen ha nem lenne, az egyetemekről tanárszakos diplomával távozó fiatalok nem tudnának hol elhelyezkedni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.