2019. szeptember 17., kedd

ÉVEKKEL KORÁBBAN HALNAK, AKIK ROSSZ KERÜLETBE SZÜLETNEK

24.HU / CSATATÉR 2019
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.09.17.


Térképre raktuk, hogy a budapesti kerületekben mekkora a várható élettartam. A különbségek nagyok: egyes városrészek a világ élvonalában, mások a harmadik világ szintjén vannak. Mi a magyarázat, és javítható-e a helyzet?

A magyaroknál csak a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok halnak korábban az Európai Unióban. A magyar nők születéskor várható élettartama ugyan körülbelül hat évvel magasabb a férfiakénál, de uniós összehasonlításban ez is csak a lista végéhez elég.

Az országon belül is nagyok a területi eltérések: általában elmondható, hogy a szegényebb településeken, megyékben, régiókban alacsonyabb a születéskor várható élettartam, a gazdagabbakban pedig magasabb. Ennek megfelelően már hosszú ideje mind a nőknél, mind a férfiaknál Budapesten áll a legjobban ebben a mutatóban.

Arról viszont kevesebb szó esik, hogy a budapesti kerületek között is drasztikus eltérések vannak. Elkértük hát az elmúlt tíz év adatait a Központi Statisztikai Hivataltól. Ezekből pedig az látszik, hogy

vannak olyan kerületek, ahol olyanok az életkilátások, mint Szamoán és Mauritiuson, a Duna túlpartján viszont a Hollandiában és Új-Zélandon tapasztalhatóan hosszú életben bízhatnak az ott élők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.