2019. szeptember 9., hétfő

FŐÁLLATORVOS: HA CSAK FELMERÜL A PESTIS GYANÚJA, LE FOGJÁK ÖLNI A DISZNÓKAT

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerzők: SZLAVKOVITS RITA, GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.09.09.


Egyre több sertéstelepen ölik le az állatokat az afrikai sertéspestisre hivatkozva, mások gyakorlatilag karanténban nevelik fel állataikat. A gazdáknak alig áll rendelkezésükre konkrét információ, így a veszélyeztetett területeken az állomány leölésének kockázatával kell együtt élniük.

„Holnap-holnapután tán hozzám is elérnek” – mondja aggódva egy fiatal gazdálkodó, akinek egy Heves megyei, az afrikai sertéspestis (ASP) miatt szigorúan korlátozott területen van sertéstelepe. Eddig az ő állatállományában még a betegség gyanúja sem merült fel, de a bő egy éve tartó válsághelyzet őt is érinti: a szigorított zónából nem szállíthat ki állatokat az állatorvos engedélye nélkül. Arra pedig gyakorlatilag esélye sincs, hogy egy ilyen engedélyt megkapjon.

"Hivatalosan nincs karantén, de közben meg mégis. Nem tudom, meddig kell hizlalnom őket, mi lesz velük?"

A férfi azért is aggódik, mert úgy hallotta egy tőle nyolc kilométerre élő gazdától, akinél már „kipucolták” az ólakat, hogy dokumentumot még nem kapott arról, pontosan miért is ölték le az állományt. Annyit mondott a szomszédja, hogy a kocák ellése után nem ment simán a leválasztás, majd amikor az állatorvos kijött, hogy segítsen, akkor gyanúsnak látta a malacokat, és mintát is vett.

"Erre indult be a gépezet, jöttek leölni az állatokat. Ám azt még mindig nem tudja, valójában miért is ürítették ki az ólakat."

Úgy tudjuk, hogy Kiskörén ezernyolcszáz sertést kellett egyszerre leölni, az országban összesen egyik forrásunk tízeres nagyságrendűre teszi az intézkedésben érintett állatok számát, egy másik, a hvg.hu-nak megszólaló szakértő azonban azt sem tartja kizártnak, hogy már százezernél tart a leölt állomány mérete. Hivatalos tájékoztatást kértünk ezzel kapcsolatban a hatóságtól is, ha választ kapunk, frissítjük cikkünket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.