2019. szeptember 10., kedd

HERÉNYI KÁROLY: HELYBEN KELL KEZDENI A TÚLHATALOM FELSZÁMOLÁSÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRAS
2019.09.10. 


Érzi a változtatás igényét – mondja Herényi Károly, aki az MDF bukása után évekre eltűnt a nagypolitikából, de most megmérkőzik a fideszes polgármesterjelölttel.

Tényleg erre van szüksége? 

Az UD Zrt.-ügy miatt nyolc évig távol kellett tartanom magam a közélettől, mert vádlott volt a megszólításom. Noha elvileg letöltendő büntetéssel fenyegettek, a per végül megrovással ért véget, az ítéletének pedig köze sincs a valósághoz. Teljesen egyértelmű, csak azért volt szükség az egészre, hogy meghurcoljanak, s hosszú évekre kivonjanak a politikából.

Akkor dafke indul? 

Sokan megkértek rá, hogy jelöltessem magam. Olyanok, akik változásokat akarnak. És persze magam miatt is: 30 éve, a rendszerváltáskor szálltam be a politikába, és sok jót ígértem a választóknak, de keveset tudtam megvalósítani azok közül. Vagyis tartozásom van feléjük. Elsősorban a közhangulaton szeretnék változtatni, ugyanis a városban a szembenállás kultúrája uralkodik az együttműködés helyett.

Miért lenne másképp, mint az országban? 

De ebbe nem szabad beletörődni! Ahogyan abba sem, hogy a mostani hatalmi struktúra a mindenhatóságon és az információk hiányos-szelektált adagolásán alapszik. A kormány túlhatalma pedig lesugárzik az önkormányzatiságba.

A sorozatos kétharmadok azt mutatják, hogy az embereket ez nem zavarja, de legalábbis kevéssé érdekli.

Én viszont éppenséggel a változtatás igényét látom. Persze nem mindig fennhangon jelenik, meg, elég nagy a látencia. Erről is beszéltünk a kampánynyitón Farkasházy Tivadarral.

Tizenöt éve nehéz lett volna elképzelni, hogy együtt kampányolnak.

Bár más politikai oldalon álltunk, mindig tiszteltem. Nem vagyok híve annak, hogy politikai alapon szelektáljam, kivel állok szóba. Amúgy a 2004-es, uniós csatlakozásról szóló népszavazás előtt minden parlamenti párt együtt kampányolt, s azt kifejezetten élveztem.

Innen jutottunk el 2019-re odáig, hogy az Európai Parlamentben magyar hazaárulózza a magyart.

Sajnos a politikai elit kulturális színvonala folyamatosan zuhan. De ez világtendencia, elég ha Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok első emberére nézünk. A kampányban amúgy éppen az emberek ezzel kapcsolatos más irányú igényeit akarjuk kielégíteni.

A többes szám az ellenzéki pártokat jelöli? 

Függetlenként indulok, az ellenzék azzal támogat, hogy nem indít senkit velem szemben. Riválisaim a Fidesz-KDNP pártkatonái lesznek: a polgármester és a jelenlegi képviselők, akik a helyi érdekek képviselete helyett Orbán Viktor helytartójaként viselkednek, dolgoznak, az ő és köreinek érdekeit szolgálják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.