2019. szeptember 4., szerda

ÍGY HAMISÍTJA AZ ÁLLAM A STATISZTIKÁT - TÖBB SZÁLON IS JAVÍTJÁK AZ ADATOKAT A BABAVÁRÓVAL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.04.


Elégedetten számolt be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról, hogy milyen dinamikusan nőtt a lakosság hitelfelvétele. Részletesebben megnézve azonban júliusban a növekmény több mint harmadát az állam által adott babaváró kölcsön tette ki. Ez a hitel az állampapírok értékesítésének adatait is befolyásolta.

A lakások drágulását tulajdonképpen már csak a kormányzati intézkedések tartják fenn – derült ki már nyáron ki az OTP elemzéséből. A lakások pedig – mutatta ki később az Azénpénzem.hu – a kapható támogatásnál jóval nagyobb mértékben drágultak. Így tulajdonképpen a családok zsebéből szabályosan elfüstölt a CSOK. Az már most látszik, hogy a legújabb „sláger”, a babaváró is remek lehetőséget biztosít az államnak arra, hogy a kívánt irányba befolyásolja a statisztikákat vele.

A hitelezési felmérésben az MNB elégedetten számolt be arról, mennyire dinamikusan nőtt a lakosság eladósodottsága (úgy tűnik, ez manapság a pozitív jelek sorába került). A friss adatok szerint 2019 júliusában a háztartások közel 143 milliárd forint (szezonálisan igazítva 114,5 milliárd forint) új hitelt vettek fel, ami meghökkentően magas érték. (Tavaly júliusban a növekmény mintegy 55 milliárd forint volt.)

A számok értékeléséhez nem árt tudni, hogy a jegybanki módszertan szerint 2019 júliusától az állam által adott babaváró kölcsönt a statisztikában az egyéb fogyasztási hitelek között szerepeltetik. Az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek állományát júliusban – számoltuk ki az MNB frissen közzétett adataiból – a babaváró önmagában több mint negyedével emelte meg. Az 5 éven túli lejárat esetében (mint az a grafikonon jól látszik) többszörös megugrásról lehet beszélni. Tágabban húzva meg a kört is elég jelentős a babaváró hatása. Az összes fogyasztási hitel növekményének a felét ez adja, a hitelállomány teljes bővülésének pedig több mint a harmada az a kölcsönt, amit tulajdonképpen az állam tuszkolt a családokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.