2019. szeptember 19., csütörtök

IKARUS-TELEP: CSAK A KÍNAI KULTÚRKÖZPONT BIZTOS, A HELYIEK EGYRE JOBBAN AGGÓDNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.09.19.


A környéken élők egyre türelmetlenebbek, mert senki nem mondja meg nekik, mit terveznek az egykori mátyásföldi buszgyár helyén.

Egyelőre csak a kérdőjelek szaporodnak az Ikarus egykori mátyásföldi telepének eladása körül, a környéken élő lakosság pedig egyre komolyabban aggódik, hogy mi van a titkolózás mögött. Ahogy azt lapunk egy hónappal ezelőtt elsőként megírta, a XVI. kerület polgármestere videóinterjúban jelentette be a városrész honlapján, hogy végrehajtási árverésen a terület egy kínai cég birtokába került, s az raktárbázist akar telepíteni a 28 hektáros ipartelepre, valamint elektromos autók összeszerelését akarja idehozni. Kovács Péter munkatársunknak még a kisautó makettjét is megmutatta, ám az Otthonunk a XVI. Kerület Egyesület Ikarus klubjának múlt szombaton megrendezett egész napos nyilvános találkozóján már sem a polgármester, sem pedig a kínai cég ügyvezetője nem árult el érdemi részleteket a jövőről. 

Kovács Péter annyit közölt a gyár ma már önkormányzati tulajdonban lévő sporttelepén évente hagyományosan megrendezett találkozón, hogy az „Ikarus él és élni fog”, s hogy az új tulajdonossal megegyeztek egy Ikarus Múzeum létrehozásáról, amelynek gyűjteményébe a kerület biztosan megvesz egy régi járművet. Az Anhui Ouqiao Idustrial Co., Ltd. Hungary Ouqiao Technology Industrial Park ügyvezetője, Xiaorong Zhan pedig kijelentette, hogy a területen található ipari hulladékot az uniós normáknak megfelelően elszállítják majd és felújítják a telepet, mert szeretnék, ha ipari mintapark jönne létre Mátyásföldön. Az érdeklődők természetesen megrohanták kérdéseikkel az ügyvezetőt, de a várható tevékenységekről senki nem tudott meg többet, csak annyi biztos, hogy megvették az Ikarus egykori művelődési házát is, amelynek emeletén irodákat, a földszintjén pedig kulturális központot alakítanak ki a környék lakóinak és a XVI. kerületben élő nagyszámú kínai közösségnek. 

Ingatlanszakértők szerint a lepusztult állapotban lévő telep valós értéke sokkal magasabb a 2,2 milliárdos vételárnál, ezért a kerületben élők közül többen is egyszerű ingatlanszerzésnek gondolják az üzletet és úgy vélik, a vevő valójában még nem tudja, mit akar ott csinálni. A korábbi tulajdonos Felikon Kft.-nek néhány bérlő felmondott, miután kiderült, hogy a befizetett kauciót sem tudja nekik visszaadni a cég, a többiekkel ezen a héten kezdett tárgyalni a kínai vállalkozás, hogy az egyes hírek szerint duplájára, mások szerint kisebb mértékben megemelt bérleti díjakat elfogadják-e, vagy más helyet keresnek maguknak. Az ipari termelést végző – például hegesztéstechnikával, gumigyűrűk gyártásával, zsalutechnikával, vasszereléssel foglalkozó – bérlők többsége maradna, mert mindegyikük sok pénzt ölt saját területe felújításába, működtetésébe, de a hatalmas telken szétszórtan végzett munka hosszú távon ellentmond egy rendezett mintapark terveinek, s azoknak az Ikarus-napon néhány perces betekintési lehetőség után gyorsan elpakolt látványterveknek is, amelyeken funkciók szerinti tömbökben szerepelnek a felújított és az új építésű csarnokok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.