2019. szeptember 8., vasárnap

KINCSNEK SZÁMÍTÓ INFORMÁCIÓKHOZ JUT A SZÁLLÓVENDÉGEKRŐL AZ ÁLLAMI ADATSZOLGÁLTATÓ KÖZPONT

HVG ONLINE
Szerző: SZABÓ YVETTE
2019.09.08.


Döcögve indult a nemzeti turisztikai adatszolgáltatás, de az állam megint sikeresen központosított egy ágazatot.

Szerelmi légyottra érkezik egy pár egy kisebb budapesti szállodába. A portás rögtön leveszi, hogy nem többnapos városlátogatásról van szó, csupán néhány órás tartózkodásról. Már csak az a kérdés, hogy adóhivatali csapdáról van-e szó. Mert ha igen, akkor ragaszkodnia kell ahhoz, hogy mindkét vendég megadja a nevét, születési évét, lakcímét. De ha nem, akkor legjobb, ha hasalja az adatokat, mert a kérdezősködésre biztosan elillannak a kuncsaftok. Egy sztori azok közül, amelyeket portások meséltek, hogy milyen esetekben nem működik a kormány szállodaipari csodafegyvere.

Meg is kapták a fenyítést a szállodások a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ), hogy bírság és bezárás fenyegeti őket, ha nem tesznek eleget a júliustól életbe lépett adatszolgáltatási kötelezettségnek. A kormány éppen a feketegazdaság visszaszorítására hivatkozva hozta létre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot, ahová októbertől már a panzióknak is, januártól pedig minden szálláshely-szolgáltatónak be kell küldenie a jogszabályban előírt információkat a vendégekről.

Ahogy azonban a kormány a dohányzás visszaszorításának ürügyén átszabta a trafikok piacát, és az adóelkerülés megakadályozására hivatkozva kormányközeli cégek kapták az online pénztárgépek és az italautomaták adóhivatali bekötésének bizniszét, a turisztikai adatközpont is átrajzolta az informatikai szolgáltatók körét a szállodaiparban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.