2019. szeptember 20., péntek

KONTÉNERTANTERMEKKEL VÁRJÁK AZ ELSŐSÖKET TÖBB BUDAPESTI ISKOLÁBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.09.20.


Úgy módosított törvényt a kormány, hogy nem mérte fel, lesz-e elég hely az intézményekben a hatéves kortól kötelező iskoláztatáshoz. Nem lesz elég.

Konténertantermekben kezdhetik a tanévet jövőre az első osztályosok több budapesti iskolában, a tankerületek már tervezik ezek beszerzését – értesült lapunk. Forrásunk szerint az egyik fővárosi tankerület legutóbbi értekezletén vetődött fel a férőhelybővítés szükségessége, amire a köznevelési törvény idén nyáron elfogadott módosítása miatt van szükség. Jövőre lép ugyanis hatályba az a rendelkezés, ami kötelezővé teszi minden, augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyermeknek az iskolába járást. Az iskolákban emiatt az első osztályosok létszámának növekedésével számolnak, s előfordulhat, több helyen két osztály helyett hármat is indítani kell. Ehhez viszont bővíteni kell a férőhelyeket, ami – az idő rövidsége miatt – konténertantermekkel oldható meg a leggyorsabban.

Az ügyben kerestük a Klebelsberg Központot, de cikkünk írásáig nem kaptunk tájékoztatást.

– Ez az eset is azt mutatja, hogy ismét egy elsietett, átgondolatlan döntés született, nem mérték fel, lesz-e minden iskolában helye a hatéveseknek – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás ismertette a PSZ becsléseit is, melyek szerint jövőre átlagosan félosztálynyival lesz magasabb az elsősök száma. A szakszervezet adatai szerint jelenleg a hatévesek legalább negyede marad egy évvel tovább óvodában. Bár a statisztikák alapján lenne elég férőhely – az általános iskolák kihasználtsága átlagosan 80 százalék körüli –, települési szinten már nagy különbségek vannak: főleg kisebb vidéki településeken fordulhat elő, hogy a férőhelyek csupán 50-60 százalékát sikerül feltölteni, míg a megyeszékhelyeken vagy a fővárosban nem ritka a 100 százalékos vagy azt meghaladó kihasználtság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.