2019. szeptember 19., csütörtök

KÖVÉR TÉVED, NEM EGYHÁZI ISKOLÁKRA, HANEM MINŐSÉGI KÖZOKTATÁSRA LENNE SZÜKSÉG

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2019.09.17.


Kövér László, az Országgyűlés elnöke a hétvégén a Fasori Református Egyházközség ünnepségén, a közösség új óvodájának átadásán mondott beszédében úgy nyilatkozott: 

az oktatási rendszeren belül az egyházi oktatás választása minden állampolgár szabad értékválasztása, amelyet a felelős politikának nemcsak tiszteletben kell tartania, hanem támogatnia is kell.

Az itt mellékes is – vagyis jelen körülmények között mellékes, még ha egy szekuláris államban nem is kéne annak lennie -, hogy egy állami közjogi méltóság miért tartja fontosnak, hogy valamely egyház ünnepségén tűnjön fel, mindenesetre ha már megjelent, nem fogta vissza magát a meghaladott, reakciós eszmék hangoztatása terén.

Az ugyanis, hogy egy állami vezető kinyilatkoztassa, hogy az államnak támogatnia kell a gyerekek egyházi iskolázását, egy szekuláris államban elfogadhatatlan. Nonszensz. Egy modern államnak a feladata az lenne, hogy olyan állami, mindenki számára hozzáférhető oktatási rendszert építsen ki és tartson fenn, mely megfelelő, modern tudást nyújt a tanulóknak, megtanítja őket a kritikus gondolkodásra, és világi közösségi értékekre neveli őket.

Ezzel ellentétes nézeteket hangoztatni nem csupán anakronisztikus, de kifejezetten káros is, és jelen helyzetben nem másból táplálkozik, minthogy a jelenlegi, jobboldali, egyre inkább fasisztoid tüneteket mutató rendszer az egyházzal mint társadalmi szereplővel kívánja legitimálni magát – melyben a magyarországi egyházak egy része sajnálatos módon közre is működik.

Ahogy a Horthy-rendszer sem keresztény alapokon nyugodott – és itt ne keverjük össze a vallást mint világnézetet a nevében világi hatalmat gyakorló klérussal – úgy az egyébként egyelőre jóval puhább, de hasonlóan szélsőjobboldali jegyeket mutató jelenlegi rendszer elvei sem a kereszténységből vezethetők le, akármennyi, kisebb vagyonokat érő zakója zsebében KDNP-s párttagkönyvet viselő szentfazék üljön is a kormányban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.