2019. szeptember 11., szerda

MÁRIS BÍRÁLJÁK VON DER LEYENT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.09.11.


Az Európai Bizottság új elnöke épp csak bejelentette, hogy miként állítaná össze a "kormányát", a sajtó máris bírálni kezdte. Kapott a bírálatból a magyar jelölt, Trócsányi László is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott új, német kereszténydemokrata elnöke tegnap ismertette, hogy az egyes tagországok uniós biztosjelöltjeit milyen terület felügyeletével kívánja megbízni, és hogy milyen struktúrában kívánja szervezni a munkát – ez utóbbi alatt értve azt, hogy a 18 egyszerű EU-biztos fölött nyolcan alelnöki rangban, ez utóbbiak közül hárman úgynevezett ügyvezető alelnökké megtéve irányítják majd az egyes célfeladatok – ha már muszáj használni a szót: projektek – megvalósítását. A három ügyvezető közül is kiemelkedik a holland szocialista Frans Timmermans, a jogállamisággal hadilábon állók eddigi mumusa, aki von der Leyen távollétében a bizottsági üléseken is elnökölhet majd. Timmermans különben a zöld teendőcsomagért lesz felelős. Mindez persze akkor valósul majd meg, ha az Európai Parlament is rábólint.

Mit keres ott Trócsányi, aki aláásta a jogállamiságot?

Mint a világszerte mértékadó hírforrásként kezelt Reuters hírügynökség is kiemeli az Európai Unió új prioritásait ismertetve von der Leyen sajtóértekezlete alapján, az EU az éghajlatváltozás elleni harc élére kíván állni, továbbá fejleszteni akarja kapcsolatait az Egyesült Államokkal és Afrikával, valamint szembe kíván nézni az egyre magabiztosabb Kínával. Az EU-bővítés és szomszédságpolitika területére szánt Trócsányi Lászlóval kapcsolatban a Reuters azt írja: zöldpárti európai törvényhozók aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a biztosok közt van Magyarország volt igazságügyi minisztere, aki, mint mondják, hazájában aláásta a jogállamiságot.

A bécsi Der Standard Trócsányival kapcsolatban utal arra: nem csupán annak szól a bírálat, hogy miniszterként milyen szerepet játszott, hanem annak is, hogy őt a balkáni EU-bővítés felelősének szánja Ursula von der Leyen, holott Magyarország pontosan azt ellentéte annak, ami a Balkánon szükséges lenne – vagyis több jogállamiság, komolyan vett reform és kevesebb autoriter vezető - a sikeres EU-csatlakozás érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.