2019. szeptember 21., szombat

ORBÁN EGYHÁZAT ÉPÍT, AHOL Ő AZ ISTEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.09.20.



Orbán Viktor a liberális demokratikus rendszert az általa “keresztény szabadságnak” nevezett “keresztény” demokráciára váltotta fel. Ehhez semmi joga nem volt, erre nem kapott felhatalmazást. Nem volt az érvényben levő magyar Alkotmányban olyan felhatalmazás, amely bármilyen nagyságú választási győzelem esetén az alkotmányos rend megdöntésére jogosította volna fel. Az alkotmányos rend pedig a liberális demokrácia, a jogállam, a törvényuralom volt, amelyben a hatalmi ágak el vannak választva, és a hatalom kizárólagos birtoklására való törekvést is a törvény bünteti.

Orbán hazudik, amikor államának “keresztény” jellegét hangsúlyozza, mert abban egyrészt semmi keresztényi nincs, másrészt a NER lényege nem az ideológia, hanem a hatalom kizárólagos birtoklása. A liberális demokrácia ellentéte nem a “kereszténység”. A liberális demokrácia biztosítja a kereszténység és a keresztény egyházak jogait. Jobban, mint Orbán rendszere, amely keresztény gyülekezetek és felekezetek egyházi státuszát szüntette meg. A liberális demokrácia ellentéte a hatalom kizárólagos birtoklása, ami diktatúrát jelent, annak formai jellemzőitől függetlenül.

A liberális demokrácián belül minden keresztény értéket lehet védeni. Lehet demokratikus törvényeket hozni az abortusz, a melegházasság, az euthanázia és más kultúrharcos kérdésekben is, nem mintha ezek lennének a kereszténység lényegi jegyei. Ehhez nem kell lerombolni a hatalmi ágak szétválasztását. Nem kell felszámolni a sajtószabadságot, korlátozni a vallásszabadságot, az emberi jogokat. Nem kell meghamisítani a választási rendszert, nem kell leválthatatlanná tenni egy politikai hatalmat. Nem kell megszüntetni az oktatási szabadságot, nem kell kisajátítani az ország vagyonát.

Orbán nem keresztény államot, hanem királyságot épít. A királyság legprimitívebb formáját, amelyben minden hatalom és minden pénz a királyé. Mindenben a király dönt. Ráadásul ez egy olyan királyság, abszolút monarchia, amelyben nincs törvényes király. A király jogait egy látszólag demokratikusan megválasztott miniszterelnök gyakorolja. Ezért nem is törvényes király, hanem csak “trónbitorló”, zsarnok, önkényuralmat bevezető diktátor. Ennek ad egy vallásos ideológiát, ami az elnyomó, zsarnoki diktatúra legitimitását adja. Önmaga önkényuralmát a “kereszténységből”, Istenből vezeti le...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.