2019. szeptember 17., kedd

ORBÁN MACHIAVELLIRE EMLÉKEZTETŐ ÜGYESKEDÉSSEL ÚSZTA MEG A BÜNTETÉST - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.09.17.


A Reuters szerint az Európai Unió a jogállamiság fenntartásától kívánja függővé tenni az eddigi nagyvonalú támogatások további folyósítását Magyarországnak és Lengyelországnak; Frans Timmermans üzent a két ország kormányának, azt mondta, súlyos tévedés, hogy lezárulna a vita, amint átadja posztját; az EUObserver szerint az EU megosztott abban a kérdésben, miként kellene megvédeni a jogállamiságot. Szijjártó Péter utazási irodának nevezte a Frontexet. Lapszemle.

Az EU erősítené a demokrácia védelmét

Azt írja a Reuters a magyarországi helyzettel foglalkozó tegnapi brüsszeli meghallgatás kapcsán, hogy az unió a jogállamiság fenntartásától kívánja függővé tenni az eddigi nagyvonalú támogatások további folyósítását az olyan tagállamoknak, mint Magyarország, illetve Lengyelország. Az EU-t a hírügynökség szerint aggasztja, hogy Orbán Viktor szoros ellenőrzés alá vonta a szabad médiát, az igazságszolgáltatást, a tudományos életet, illetve a kisebbségeket és emberi jogi szervezeteket. Megjegyzi azonban a Reuters, hogy az uniós tagállamok minisztereinek egy évbe telt, hogy megtartsák az első hivatalos meghallgatást Magyarország ügyében, miután az Európai Parlament határozatban kezdeményezte az alapértékek súlyos veszélyeztetettsége miatti eljárást az országgal szemben. A hírügynökségi beszámoló kitér arra, hogy az uniós ügyek osztrák tárcavezetője szerint az EU-család nem működhet, ha nem érvényesül a jogállamiság. Orbán azonban – írja a Reuters – bár felbőszítette az uniót harsány bevándorlásellenes álláspontjával és durva, antiszemita felhangokat sem nékülöző EU-ellenes kampányaival, sokak szerint Machiavellire emlékeztető ügyeskedéssel eddig jobbára megúszta a büntetést. Az ülésen Lengyelország képviselője mentőövet dobott Magyarországnak, Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke azonban a jogállamiság megkerülhetetlenségéről beszélt, a közös francia-német álláspontot ismertető illetékes, Amelie de Montchalin francia államtitkár pedig aggasztónak nevezte a magyarországi helyzetet. A Reuters összességében úgy ítéli meg, hogy az unió erősíteni kívánja a demokrácia védelmét, látva azt, hogy a gazdasági gondok, a globalizáció és az Európába irányuló bevándorlás miatti izgatott légkörben euroszkeptikus és nacionalista politikusok lovagolják meg az elégedetlenség hullámait.

Timmermans szerint folytatódnak az eljárások

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása Frans Timmermans Budapesthez és Varsóhoz intézett üzenetét emeli ki a tegnapi meghallgatás után elhangzottakból: „Azoknak, akik azt hiszik, azzal, hogy ezt a területet a bizottságon belül átadom kollégáimnak, most bizonyos értelemben véget ér egy korszak, lezárul ez a vita, szeretném nagyon világosan megmondani: súlyosan tévednek”. Eddig ugyanis Timmermans járt el a brüsszeli bizottság nevében jogállamisági kérdésekben, de az új összetételű testületben az első számú prioritásként kezelt zöld program felelőse lesz. „Ursula von der Leyen is közölte, hogy a bizottság továbbra is törekedni fog a jogállamiság tiszteletben tartatására minden tagállamban” - emlékeztetett Timmermans.

Úgy tűnik, az EU megosztott a kérdésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.