2019. szeptember 2., hétfő

ROHAMOSAN NŐ AZ UTAK FORGALMA - MUTATJUK A LEGDURVÁBB AUTÓPÁLYA-SZAKASZOKAT

NAPI.HU
Szerző: SZÁSZ PÉTER
2019.09.02.


A Magyar Közút minden évben méri a kezelésében lévő utak forgalmát, amely az országos jelentőségű közutakat jelenti. Ez egy 32 070 kilométeres hálózat, amelynek része 1200 kilométernyi autópálya, 312 kilométer autóút, közel 7000 kilométernyi első és másodrendű főút, 18 ezer kilométernyi összekötő út, 4500 kilométer bekötőút, valamint számos csomóponti ág vagy a gyorsforgalmi utak pihenő útjai. Ide tartoznak a országos főutak településen átvezető szakaszai is. A országos hálózaton zajlik a forgalom 75 százaléka.

A mérés alapvető célja az évi átlagos napi forgalom (ÉÁNF) meghatározása, amelynek számításakor a forgalom ciklikus ingadozásait is figyelembe veszik. A cég emberei az útszakaszok mintegy ötödén végeznek tényleges mérést, a többi szakaszon ezek alapján becsülik a forgalmat. Mivel azonban rengeteg adatuk van és ismerik a forgalom időbeli ingadozásait, elég pontosan meg tudják határozni, hogy milyen az egyes útszakaszok terhelése.

Az eredményeket ráadásul nem csak járműszámban, de úgynevezett személygépkocsi egységben is megadják. A különböző járművek ugyanis eltérő mértékben terhelik az utakat, sőt ebben a tekintetben az sem mindegy, hogy lakott területek kívül, vagy belül haladnak-e. Egy személygépkocsi vagy kis kis tehergépkocsi egysége 1, de például egy szóló busz terhelése lakott területen kívül 2,5, azon kívül 1,8. Egy pótkocsi teherautó szorzószáma 2,5 minden úton, de egy motorkerékpáré külterületen 0,8, azon kívül 0,7.

Az adatokról fontos tudni, hogy azokat a szakemberek a hosszal súlyozott átlagban adják meg. Vagyis amikor a Magyar Közút adataiban azt olvasni, hogy például a teljes országos közúthálózat napi forgalma alig 4000 jármű, abban benne van az M0-s egyes szakaszainak százezerhez közelítő forgalma és a minimális kihasználtsággal működő bekötőutak is.

Az sem mindegy természetesen, hogy milyen típusú útról van szó, és mennyire jellemző rajta, hogy nyáron vagy hétvégén erősebb a forgalom. Ebben a tekintetben például az M7-es forgalma teljesen más jellegű, mint például az M3-asé vagy M5-ösé.

20 százalékkal több jármű 25 százalékkal többet fut

Ezekből az derül ki, hogy tavaly a teljes magyar úthálózatot átlagosan napi 4661 "személygépjármű egységnyi" jármű használta egy kilométerre vetítve. Ez a szám 5 évvel korábban, 2013-ban még csak 3731 volt, vagyis a növekedés 24,9 százalékos.

Ha csak az autópályákat nézzük, akkor a 2013-as 26 229 járműegység áll szemben a tavalyi 35 599-cel, így itt az emelkedés üteme már 35,7 százalék.

Mindez persze nem meglepő, tekintve, hogy a tehergépjármű-állomány tavaly már átlépte az 500 ezret, amely 20 százalékos emelkedés 2013-hoz képest. Személygépkocsikból 3,64 millió fut, 19,7 százalékkal több mint 5 éve. Nem csoda, hogy a magyar úthálózat állapota szinte semmit sem javult az elmúlt években...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.