2019. szeptember 4., szerda

SALVINI LÁBON LŐTTE MAGÁT, CONTE VEZETÉSÉVEL, A LIGA NÉLKÜL FELÁLLHAT AZ ÚJ OLASZ KORMÁNY

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2019.09.04.


Matteo Salvinit, az olasz politika erős emberét, akit hívei tisztelettel csak úgy emlegetnek, hogy Il Capitano, a Kapitány, augusztus elején elkápráztatta pártjának korábban sohasem látott, 37 százalékos népszerűségi indexe. Ahhoz gondolatban hozzáadta Silvio Berlusconi Forza Italiájának adatait, sőt, a széles körben újfasisztának minősített Olasz Testvériség által begyűjthető szavazatok számát is. S álmélkodott, hogy az olasz választási rendszer torzításait is hozzászámítva az jött ki, hogy ha idén ősszel választások lennének, az Olasz Köztársaság történetében először kétharmados, alkotmányozó többség állhat a kormány mögött.

A szokatlan többség egy új jobboldali kormány mögött állna, amelyet ki más vezethetne, mint maga a Kapitány. Fittyet hányva az olasz közéletben szentségesnek számító augusztusi nyári vakációra, augusztus 9-én bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez a kormány ellen, amelynek ő a miniszterelnök-helyettese. Előrehozott választásokat követelt, és olyat kért az olasz néptől, amilyet Benito Mussolini óta senki sem kapott, teljhatalmat. Tizenkilencre lapot húzott. És veszített. A turbulens augusztus végére kiesett a hatalomból.

Eddigi főnöke, a miniszterelnök, Giuseppe Conte mindig elegáns. Olyan nincs, hogy a Yale-t, a Sorbonne-t, Cambridge-et is megjárt jogászprofesszor szivarzsebéből kilátszó díszzsebkendő ne passzoljon a nyakkendőjéhez. Akkor is ékesszóló és szellemes, amikor az a feladat, hogy a semmit kell elmondani. A populista Öt Csillag mozgalom, az M5S találta meg az egyik miniszterjelöltjének 14 hónappal ezelőtt, amikor a 2018-as választásokat megnyerte. A Professore maga volt a legjobban meglepve, amikor az M5S és a Liga koalíciós tárgyalásainak végén már a kormányfői székben találta magát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.