2019. szeptember 1., vasárnap

SUNDAY TIMES: ORBÁN VIKTORT HASZNÁLHATJA A BRIT MINISZTERELNÖK, HOGY MEGVÉTÓZZA A BREXIT ELHALASZTÁSÁT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.09.01.


Egy rangidős brit kormányzati forrásra hivatkozva a konzervatív Sunday Times hetilap arról ír, hogy Boris Johnson valamelyik szövetségesét, például Orbán Viktort használhatja arra, hogy az október 17-18-ra időzített uniós csúcstalálkozón megvétózza Nagy-Britannia kilépési határidejének további halasztását, és ezzel még valószínűbbé tegye az alku nélküli kilépés forgatókönyvét.

A hír kontextusát az adja, hogy folyik a szervezkedés a megállapodás nélküli kilépés, vagyis a no-deal Brexit megakadályozására Johnson ellenzékének körében. Miután a brit miniszterelnök múlt héten bejelentette, szeptember második hetétől öt hétre felfüggeszti a brit parlamentet, az ellenzéki pártok, illetve a megállapodás nélküli brexit konzervatív ellenzői azt tervezik, hogy
a rendelkezésükre álló szűk egy hétben olyan törvényt fogadnak el, amely kötelezi a kormányt a no-deal brexit minden áron való elkerülésére.

A jelenlegi helyzetben ez csak úgy kivitelezhető, ha az október közepi EU-csúcson Johnson kéri a jelenleg október 31-re időzített kilépési határidő elhalasztását. Johnson azonban ezt nem szeretné megtenni, egész programja arra épül, hogy Halloweenkor, ha törik, ha szakad, végre akarja hajtani a brexitet.

Persze, a megállapodás nélküli brexit úgyis elkerülhető lenne, ha BoJónak sikerülne egy olyan új megállapodást kötnie Brüsszellel, amely számára és a brit parlament többsége számára is elfogadható. A jelenlegi alkut, amelyet Johnson elődje, Theresa May hozott tető alá, többszöri nekifutásra sem sikerült elfogadtatni a londoni törvényhozásban, részben pont Johnson aknamunkájának köszönhetően...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.