2019. szeptember 30., hétfő

SZELEKTÍVBE VELE! VAGY MÉGSEM?

CHIKANSPLANET.HU
Szerző: CHIKNSPLANET
2019.09.27.


Manapság a műanyagok kapcsán sokat beszélünk a szelektív hulladékgyűjtésről, hiszen ez az a terület, amellyel a legtöbben tudnak azonosulni, ha a környezetvédelem otthoni, gyakorlati megvalósítását nézzük. Annak ellenére azonban, hogy az életünk legtöbb területén körül vesznek minket a műanyagok, meglehetősen keveset tudunk róluk. Ezen a héten utánajártunk, hogy a műanyagok mely fajtáival találkozhatunk a leggyakrabban, így talán könnyebb lesz olvasóink számára is azok szelektálása.

Elvileg jól ismerjük, de mi is az a műanyag?

Amikor a műanyag szót halljuk, nem egyetlen anyagra, hanem anyagcsaládok százaira kell gondolnunk, a műanyag ugyanis egy összefoglaló név. Elsőként ismernünk kell a polimer anyagcsaládot, amelyen belül megtalálhatók természetes polimerek, amelyek megújuló forrásból származnak – ilyen például a cellulóz, a kaucsuk és a fehérje. Valamint a mesterséges polimerek – amelyek családjába tartoznak a műanyagok is – önmagukban nem találhatók meg a természetben, ezeket az ember alkotta.

Azok a műanyag termékek, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk, általában kisméretű szemcsék, granulátumok megolvasztásával jönnek létre – ezek közül kerülnek ki azon termékek is, amelyek rövid életciklusuk miatt hamar a szemétben végzik (zacskók, margarinos dobozok, tusfürdős flakonok, szívószálak, poharak is). Ezen termékektől hangos a média is, illetve jellemzően mi magunk is ezekkel azonosítjuk a műanyagokat, a termékek szelektív hulladékgyűjtése azonban a jó szándék ellenére sok esetben hiábavaló, mert a csomagolásra használt műanyag sokszor például nem is hasznosítható újra.
A műanyag típusai

Az alábbi ábrán található, ismerős jelzések jelentését vesszük most sorra, amelyek közül az 1-6-ig terjedő számok a leggyakoribb polimer fajtákat jelölik, a 7-es pedig az egyéb műanyagokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.