2019. szeptember 11., szerda

TGM: A MINISZTERELNÖK NEM MAGÁNEMBER

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.09.10.


Nemcsak az jogsértés, amelynek folytán okvetlenül börtönbe kerül a delikvens. Vélemény.

Gulyás Gergely miniszter rádiónyilatkozatában kifejtette, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Tarlós István hivatalban lévő budapesti főpolgármester közötti megegyezés csakis kettejükre vonatkozik. Ebben olyasmik szerepelnek, mint a rendszeres egyeztetés a két államférfi között, az új közmunkatanács létrehozása, pénz a metróra stb.

Gulyás miniszter úr közölte: ha a bűnös város közönsége netán mégse Tarlós urat választja újjá, akkor orra tőle fokhagymás, megegyezés sztornó, metrópénz nuku.

Gulyás miniszter úr evvel megfenyegette a székesfővárost, hogy amennyiben nem szavaz megfelelően (Tarlós + fideszes többség a közgyűlésben), akkor anyagi és közigazgatási hátrányokban részesül. Mert hogy ez szerinte politikai, nem közjogi megállapodás – igaz, ő ezt nyelvtanilag helytelenül, magyartalanul mondja, de udvariasságból javítottam –, ami logikai és értelmi tekintetben idiotizmus, jogismeret szemszögéből nézve tudatlanság és műveletlenség, büntetőjogilag pedig alkotmánysértés kísérlete.

Az ígéretes – fényes pálya előtt álló – ifjú tisztségviselő azt képzeli (sok szkeptikus olvasónkkal hallgatólagos egyetértésben, sajnos), hogy a „politika” kifejezés egyszerűen „disznóság”-ot jelent.

Mutyi, kéz kezet mos, elveszti közpénz jellegét, alkotmányos költség stb. Ilyesmiket.

A szkeptikus olvasótól eltérően, neki ehhez a szkepszishez nincs joga, mert a „politika” elvben a közügyek szféráját jelenti, amelyet – már ha föltételezzük, hogy A MAGYAR ÁLLAM MÉG FÖNNÁLL – az alkotmány szabályoz. Az olyan politika viszont, amely nem közjogi, tanult barátom, az törvénytelen, alkotmányellenes, tehát tilos.

A miniszterelnök, aki nem magánember, hanem a végrehajtó hatalom megválasztott és beiktatott feje látástól vakulásig, 24/7, nem köthet olyan – formális vagy informális – megállapodásokat fontos köztisztséget betöltő hivatalos személlyel, amely nem érvényes akkor, ha azt a köztisztséget másvalaki tölti be. (Ha ez így lenne, akkor nem kell adót fizetnünk, ha új vezetője lesz az adóhivatalnak.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.