2019. szeptember 18., szerda

„TRÓCSÁNYI EGY ROSSZ VICC” - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.09.18.


Támogatta, és még keresett is rajta, hogy a magyar kormány nagy ütemben bontotta le az elmúlt években is a jogállamot – erről ír Trócsány László kapcsán Paul Lendvai. Közben a Riporterek Határok Nélkül felszólította fel az Európai Parlamentet, hogy ne szavazzák meg Trócsányit uniós bővítési biztosnak.Tucatszám jelentek meg a nemzetközi médiában a Magyarország elleni, 7-es cikkely szerinti eljárás friss fejleményeiről szóló cikkek is. Külfüldi lapszemle a Klubrádióban.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint nagyon fontos az Európai Unió egységének megtartása, amelyet Magyarország soha nem bontott meg a kulcskérdésekben, s ezúttal sem fogja, amikor a Brexit-szavazásra kerül majd sor – számol be a Washington Post a magyar kormánytag mondatairól. Ugyanakkor hozzátette azt is, korai spekulálni arról, mi lesz az EU egységes álláspontja, mert maga Boris Johnson brit miniszterelnök sem terjesztett elő új megoldási javaslatot a Brexit kivitelezésére.

Ezzel Szijjártó azokra a spekulációkra reagált, amelyek meglebegtették, hogy a magyar kormány a Boris Johnsonnal való jó viszonya miatt esetleg megbontja az EU egységét a Brexit-voksoláskor, és nem szavazza meg a közösnek szánt álláspontot. Ez azt jelentené, hogy mivel nincs egységes uniós határozat a kérdésben, valóra válhatna a brit miniszterelnök terve, hogy országát – annak ellenére, hogy a brit parlament ezt megtiltotta neki - –akár megállapodás nélkül is kivezesse az EU-ból.
Nem maradhat következmények nélkül

Tucatszám ömlenek a nemzetközi médiából a Magyarország elleni, 7-es cikkely szerinti eljárás friss fejleményeiről, így Varga Judit igazságügyi miniszter uniós meghallgatásáról szóló tudósítások. A magyar jogállamiság helyzetét körbejáró vizsgálat kapcsán a lapok arra figyelmeztetnek, hogy adott esetben nemcsak EU-pénzek megvonása várható, hanem végül a magyar szavazati jog felfüggesztését is maga után vonhatja, ha az Orbán-kormány ténykedése miatt indított procedúra.

A soros uniós elnökséget decemberig betöltő finnek elszántságáról ír a Der Tagesspiegel, miszerint a jogállami normák megsértése nem maradhat következmények nélkül. Aki nem tiszteli a közös uniós értékeket, az ne kapja meg az eddig automatikusan osztott nagyvonalú támogatásokat. Judith Sargentini, a magyar jogállamiság állapotáról készített jelentés készítője, akinek munkáját az európai parlamenti képviselők több, mint kétharmada támogatta, úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs megoldva a szankcionálás formája sem, merthogy vétó esetén reménytelen a miniszterek tanácsában ilyen döntést hozni.

Márpedig Magyarországot Lengyelország mindvégig feltehetően támogatni fogja. Egyébiránt a cikk megjegyzi, hogy Magyarországnak sokkal több van a rovásán, ha a jogállamiságot kérjük számon a két országon.

A következő miniszteri tanácsi ülésre október 17-én kerül sor, Sargentini pedig arra figyelmeztet, nem az Európai Uniótól kell várni a végső megoldást, a változásnak belülről kell indulnia. Ugyanakkor ha most nem avatkozik be az EU, akkor már minden késő lesz, és rossz példát mutat ezzel a többi tagállamnak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.