2019. október 6., vasárnap

A FŐVÁROSI VÁLASZTÁS A KÜLVÁROSI PANELEKBEN FOG ELDŐLNI, NEM A BELVÁROSBAN

MÉRCE
Szerző: KÁLMÁN SZILÁRD
2019.10.04.


És azért ne csak a fővárosról legyen szó, mert vidéken országos szinten 4-5 elhozható város van az ellenzék számára. Nagy szó ez is, mert Szeged és Hódmezővásárhely megtartása és mondjuk győzelem olyan billegő helyeken mint Pécs, Szombathely, Miskolc, Debrecen, Szolnok vagy Nyíregyháza már komoly előrelépés lenne 2014-hez képest.

Azonban ha az országos tétek felől nézzük, akkor ez a meccs alapvetően Budapestről szól, mert az ellenzékiség szimbóluma ez a város. Nem csak az olyan balos vezetésű kerületek miatt, mint a XIII., XV. vagy a XIX. kerületek, hanem azért, mert itt korábbi Fidesz-szavazók is nagy számban váltak ellenzékivé, és az egykori jobbikosoknak csak kis része szédelgett át a kormányoldalra. Az EP-választás mutatta meg, hogy szinte mindenhol meggyőző többsége van az ellenzéknek, és a jól megszervezett együttműködésnek köszönhetően idén először adódhatnak össze a kisebb-nagyobb ellenzéki formációk voksai. Ez az összefogás elméletileg a NER Achillés-sarka kellene legyen. A 2011-ben ránk erőszakolt Alaptörvény összeeszkábálói egy dolgot nem tudtak elképzelni, mégpedig azt, hogy olyan egymással szemben álló politikai formációk, mint a Jobbik és az MSZP vagy DK még arra is képesek legyenek, hogy nyíltan összefogjanak egymással.

Elméletileg tehát a lehetőség adott, Karácsony Gergely beleülhet a főpolgármesteri székbe és a 23 fővárosi kerület nagyobb részében is van reális esélye az ellenzéknek a győzelemre, ha csak a számokat nézzük. Ezt az optimista összképet azonban több tényező is árnyalja. Vegyünk néhányat ezek közül. Az első az, hogy Karácsony Gergely kicsit olyan a magyar politikában, mint mondjuk Cristiano Ronaldo lenne a magyar fociban. Magasan fölötte áll a mezőnynek, de sajnos közvetlen csapattársainak is. Emiatt nem lett hangos siker a zuglói polgármestersége és a tavalyi miniszterelnök-jelöltsége sem. Ha most nem nyer, akkor egyrészt megszűnik a politikai mozgástere, másrészt pedig – politikai karakterének túlhasználtsága miatt – jó időre ki kell őt venni az első vonalból.
Már ebből is láthatjuk, hogy Orbán hivatalos ellenzékének „káderállománya” az elmúlt években nagyon sokat gyengült.

Maradva a focis hasonlatnál, az idősebbek teljesen kiöregedtek, a fiatalok pedig még nem ütik meg a komolyan vehetőségi szintet. A DK-ban vagy az MSZP-ben már mindenki volt minden és alapvetően senki se bizonyította, hogy neki kell ott lennie, ahol éppen volt vagy van. A Momentum ifijei pedig még mindig kisugárzásuknak és lelkesen hangoztatott közhelyeiknek köszönhetik, hogy versenyben lehetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.