2019. október 21., hétfő

A KORMÁNY KÉNYSZERÍTETTE HITELCSAPDÁBA A FŐVÁROST

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.10.21.


Csak döntés kérdése, hogy az Orbán-kabinet átvállalja-e Budapest – elsősorban a kormánynak betudható – adósságait: pénz ugyanis bőven akadna rá. A legnagyobb tétel a miniszterelnök és köre által erőltetett metrókocsi-felújítás.

„Amikor a baloldal kerül valahol hatalomra, általában gyorsan elfogy a pénz, elindul a vagyon értékesítése, és jön az eladósodás… Karácsony Gergely tegnap már arról beszélt, hogy Budapest alulfinanszírozott. Tarlósnál elég volt a pénz” – panaszkodott Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter. Ennek előzményeként az új főpolgármester felvetette: a város túl kevés forrást kap, így lenne helye a rendezésnek. Egyszóval a kabinet átvállalhatná a Tarlós-éra hiteleit. Varga Mihály posztjában megemlíti, hogy a költségvetés 2013-ban közel 220 milliárd forintnyi korábbi adósságot vállat át a várostól. 

Ez kétségkívül az érem egyik oldala. 

A másik viszont az, hogy kormány ezzel párhuzamosan elvonta az intézményeket és a forrásokat a fővárostól. Így annak éves költségvetése a korábbi 500 milliárd forintról 300 milliárd alá esett. 2013 és 2017 között Budapest még tartotta magát. Ám tavaly elindult az eladósodás. Így idén januárban már 80 milliárdra rúgott a város tartozása. Ezt az idei módosított költségvetés szerint további 40-50 milliárdos hitelfelvétel követhet. Az idei első kilenc hónapban a főváros több alkalommal is vett fel több milliárd forintos folyószámlahitelt. A beígért fejlesztési kölcsönök lehívásnak egyelőre semmi jele. Így Budapest adóssága ma biztosan meghaladja a 80 milliárdot, ami az elfogadott költségvetés szerint az év végére akár 120 milliárdra is ugorhat...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.