2019. október 1., kedd

AKÁR SZÁZHÚSZ ÉVRE NÉZ ELŐRE A FIDESZ

168 ÓRA
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.09.30.


Hol van már a tavalyi hó, a 2030-ig vagy 2034-ig emelkedő horizont? A Fidesz kongresszusának látnokai közül a szerényebbik 2080-ig, a kissé bátrabb egyenesen a párt százhuszadik születésnapjáig, 2108-ig tekintett előre. Orbán Viktor ezúttal sem adta át a pártelnöki „kisködmönt”, nem akar kimaradni a harcból, aminek „csak most jön a java”. Igaz, pont ugyanezt mondta 2010-ben is. 
Egyvalami biztos: a szüntelen győzelem.

A miniszterelnök-pártelnök vasárnap délutáni beszédét egy kisebb jelentőségű esemény és egy nagyszabású ráfutás előzte meg. A kisebb jelentőségű esemény a választás volt, amit Orbán Viktor 98 százalékos eredménnyel nyert meg. A kétszázaléknyi hiányt nyilván keresik, bízhatunk abban, hogy reggelre már meg is találták. Bár Orbán biztosította élcsapatának tagjait arról, hogy ritkán hatódik meg – hiszen az asszony- és gyerekdolog – de egyikük szeretete sem marad viszonzatlan. De azt is hozzátette, gyakorolni kell még, hogy egyik fideszes nem mond rosszat a másik fideszesről. Nem lennék a két százalék helyében.
A hosszú ráfutás maga a kongresszus volt, amelynek során a Fidesz nagyjai és a párt több polgármestere afféle előzenekarként vezették fel a lényeget, Orbánt. A különleges alakításokat négy témakör szerint csoportosíthatjuk: épül-szépül az ország, migráció és betelepítés, ellenzék-bírálat, jövőbe tekintés. A pártelnök pedig természetesen mindezeket egységbe forrasztotta.
Az első fellépő, a Fidesszel mindig együtt dübörgő KDNP elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt, aki természetesen maga is műfajteremtő. Legizgalmasabb felvetése azonban az ellenzék-bírálat témakörében hangzott el. A következőképpen fogalmazott: az önkormányzati választásra kötött ellenzéki szövetség tagjai „ideológiailag szöges ellentétei egymásnak: posztnácik, neomarxisták és anarcholiberálisok katyvasza. Szinte látom a cégtáblát: Sneider&Bauer”.
Ezen a ponton egy elemzői műhelytitkot árulok el az olvasónak: élve a digitális televíziózás vívmányával, visszatekertem az élő közvetítést, ellenőrizni, jól hallok-e. Magyarra fordítva a legkereszténydemokratább kormány legkereszténydemokratább tagja arra utalt, hogy a zöld baloldaltól a Jobbikig tartó együttműködés problematikus – ami egyébként egy megvitatható álláspont –, ám ezt nem a pártelnökök nevével fejezte ki, hogy, mondjuk Karácsony-Gyurcsány-Tóth-Sneider, hanem a Jobbik elnökének nevét és a DK-tag veterán politikus, Bauer Tamás nevét tette egymás mellé. Ha áthallás van, hát át van hallva, rossz, aki rosszra gondol, a miniszterelnök-helyettesnek megtiltani nem lehet. Hiszen a Soros-kampány sem volt antiszemita, mint azt oly sokszor elmondták a legilletékesebbek, azok, akik csinálták.
Az emberi minőségről is szónokoló Semjén teljesítménye mellé kívánkozik Gulyás Gergely miniszter történelmi párhuzama, aki az ellenzéki együttműködést egyenesen a nyolcvan évvel ezelőtti Molotov-Ribbentrop-paktumhoz hasonlította...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.