2019. október 1., kedd

AZ EMBER, AKI SOHASEM VETEMEDNE MÁSOK VÉLEMÉNYÉNEK ELHALLGATTATÁSÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.10.01.


Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akiknek más a véleményük, mint nekünk.” 
Emlékeznek erre a mondatra? Orbán Viktor mondta ezt a parlamentben a Sargentini-jelentés vitájában. Ehhez képest ma huszonegy éve, 1998. október elsején már nem volt Kurír. Előző nap, szeptember 30-án (akkor szerdára esett) jelent meg a lap utolsó száma. A megszűnés tágabb előzménye, hogy 1998-ban kormányváltás volt Magyarországon. Orbán Viktor lett a miniszterelnök, aki már akkor sem lelkesedett a szabad, tőle független sajtóért.

A közvetlen előzmény pedig az, hogy a lap szeptember 30-án cikksorozatot harangozott be az olvasóinak: oknyomozó riporterei az akkori (és mostani) belügyminiszter, Pintér Sándor, valamint a sajtóban csak bombagyárosnak nevezett Dietmar Clodo üzleti kapcsolatairól ígért cikksorozatot. Ez az írás volt az utolsó csepp a pohárban, a cikksorozatnak csak az első része jelenhetett meg.

A szakmai körökben minőségi bulvárlapnak nevezett Kurírnak utolsó éveiben a Postabank volt a tulajdonosa. A Postabank akkor már döntően állami tulajdonban volt, így Orbán miniszterelnök utasíthatta a menedzsmentet, hogy szüntesse meg az újságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.