2019. október 12., szombat

BECSÜLETBELI ÜGY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.10.11.



Most akkor láthatjuk, hogyan működik az ország, már ha ez ügyben volt is eddig kétség. Ennek a mechanizmusnak az a lényege, hogy a gazdaságélénkítő támogatásokat a kormánykörökkel egybenőtt vállalkozói réteg kapja meg. Azok, akik közel vannak a fideszes vezetőkhöz – rokonok, ismerősök, párthoz hű, nagyszájú helyi emberek –, jelentős versenyelőnybe kerülnek. Szó sincs arról, hogy ezekkel a pénzekkel azokat a vállalkozásokat támogatják, amelyeknek a vezetői szorgalmasak, tehetségesek, vállalják a kockázatot. Ezeket a szempontokat felülírja a Fidesz iránti elkötelezettség. Ez olyan igaz, annyiszor leírták és elmondták már, hogy unalmas, mint egy tegnapi újság. Természetesen könnyedén ellenvethető, hogy az ilyen természetű kapcsolódások a balliberális kormányzat idején is így működtek, csak hát ők részben ezért is buktak meg: azért, hogy ilyen ne legyen. Aztán maradt minden, sőt.

Annak idején Borkai valamiért olyan fontos volt a Fidesz helyi potentátjainak, hogy választhatósága érdekében még törvényjavaslatot is módosíttattak. Eredetileg a katonai és rendészeti szolgálatot ellátó személyek leszerelésük után 5 évig nem indulhattak volna országos választáson. Maga a javaslat indokolt, mert nem jó, ha a rendészet összekeveredik a politikával. Ez a törvény csak egy eleme a Fidesz-kormány szakmányban hozott, személyre igazított törvényeinek, gondoljunk a lex Járaitól kezdve a lex Polton keresztül a lex Szapáryra.

Borkai 2006-ig egy katonai iskolában dolgozott alezredesi rangban. 2010-ben így született meg a lex Borkai, a továbbiakban semmi akadálya nem volt választhatóságának. Aztán élte a megyeközponti Fidesz-királyok szokásos életét. Néha megjelentek cikkek hol gyanús, hol több mint gyanús ügyleteiről, Néhány éve például kijött egy hír, hogy minden jel szerint Borkai Rákosfalvy Zoltán nevű ügyvédje és annak köre – a luxemburgi tulajdonban álló Immobilien Trade Center Kft. elérhető beszámolói szerint – éveken keresztül gyűjtögette az „eladásra vásárolt” telkeket, amelyek nagy részétől 2014-ben szabadult meg. Épp abban az évben, amikor a Győri Ipari Park bővítési területén a telekértékesítés zajlott, és néhány hónappal azelőtt, hogy az Audi logisztikai központjának építésébe belekezdtek volna. Az említett kompánia a G7.hu szerint 4-5 milliárd forintot keresett az üzleten. Időközben Borkai kicsit megfürdött a Quaes­tor-ügyben is. Egymilliárd forint közpénz ragadt benn a cégben, de az ügyészség végül is lezárta a nyomozást azzal a megállapítással, hogy nem volt jó ötlet brókerekre bízni a közpénzt, de ez nem bűncselekmény.

Borkai és környezete valószínűleg a végtelenségig művelhette volna ezeket a sötét üzelmeket, mert védte őt a pártja, a párt ügyészsége, az ügyészség rendőrsége meg az egész rendszer, amit mindközönségesen a nemzeti együttműködés rendszerének hívunk – mellékesen jegyzem meg, a züllöttségnek, a politikai hazugságnak és jellemtelen emberek összefonódásának ennél pontosabb és precízebb összegzését nem is lehet megfogalmazni.

A baj azzal volt, hogy Borkai a jelek szerint nem bírt magával, és a kelleténél nagyobb udvartartással indult adriai bacchanáliára. „Egy kis figyelmetlenség, és máris megtörténik a baj” – mondta Barokányi, a nyilas érzelmű főhadnagy A tizedes meg a többiekben, amikor egyszerre két Molnár Ferenc nevű dezertőr tizedes állt előtte, azonos személyi adatokkal, az azonos nevű anyáig bezárólag. A polgármester is figyelmetlen volt: nem akarok szeretett népemre lekezelőt mondani, de nem vagyok abban biztos, hogy ha Borkai ügyleteiben nincs pornográf szál, akkor ez átlépi-e ennek a meglehetősen közömbössé tett társadalomnak az ingerküszöbét. Valószínűleg nem. Szomorúan kell megállapítani, hogy országos botrányok, gigantikus csalások vagy erőművek szimpla lenyúlása csakis attól lesz érdekes, ha a történetben dugnak is. És ez szörnyű. Csakis ekkor érdekli a Fidesz szakapparátusa által lebutított népet, különben nem. Egy botrány ettől lesz közügy, meg mondjuk, hogy Borkai egyik partnerének intellektuális teljesítménye a közben a neten országosan is ismertté vált mondókáig terjed: „A ló néz, a csikó lát, felszívnék egy csík kólát.” Jó közeg egy nagyváros vezető apparátusának...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.