2019. október 27., vasárnap

CORNSTEIN: ORBÁNNAK JÓBAN KELL LENNIE PUTYINNAL

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
201910.27.


A magyar energiaszükséglet 85%-a Oroszországból érkezik. "Nézze, én is jó kapcsolatot tartanék fenn egy olyan emberrel, aki akár le is kapcsolhatja az áramot, de még a fűtést is leállíthatja telente."

Nagy áttörést jelent az ellenzék győzelme a nemrég lezajlott önkormányzati választásokon, úgyhogy adódik a kérdés: hogyan értékeli a változást?

A választás a demokrácia egyértelmű jele. Hogy sza
bad volt a választás, hogy nagyon sokan elmentek szavazni, és hogy bizonyos változás valóban bekövetkezett. Nos, erről szól a demokrácia és ez az, miért Amerika is kiáll. Nagyon örülünk, hogy láthatjuk, működik a demokrácia Magyarországon is.

Amikor küldetését úgy másfél éve megkezdte, azt mondta: három dolog élvez prioritást a sok tennivaló közt. Az első az amerikai-magyar védelmi együttműködés, a másik CEU egyetem itt tartása és a harmadik az energia-diverzifikáció, az orosz energiától való függés mérséklése. Sorra vehetnénk a listát?

Mindenekelőtt helyre akartuk állítani a kapcsolatot Magyarország és az Egyesült Államok között, ami szerintem az előző amerikai kormányzat idején nem igazán létezett. Szerintem ez sikerült, baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, és a kommunikáció is helyreállt. A tervezett projektek közül pedig néhányat teljesítettünk is. Ami eddig nem sikerült, nem teljesült, az alapvetően csak idő kérdése, vagy pedig túl összetett ügyről van szó. Mint például az energia diverzifikáció. Ez nem gombnyomásra működik, és sokszereplős is. Azt hiszem, amit a kapcsolatépítés terén elértünk, azt jobban nem is csinálhattuk volna, baráti kapcsolat alakult ki a két ország között – hisz NATO-partnerek is vagyunk egyben. Barátok vagyunk, szövetségesek, és a közeljövőben további eredményekre számítok.

Közbeszúrnám, hogy interjúnk felvételét követően a New York Times terjedelmes elemzést írt David B Cornstein és Orbán Viktor rendkívül jó kapcsolatáról. Arról, hogy a nagykövet magántelefonjáról is sms-eket vált a magyar kormányfővel, akinek a befolyása alá került, és Washingtonban gyakorlatilag Orbán álláspontját képviseli, ami számos esetben ellentétes volt az amerikai érdekekkel. Az ukrán-ügyekben és a CEU megítélésében mindezek nemegyszer kiütköztek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.