2019. október 7., hétfő

DEVIZAHITELESEK: VALÓBAN ITT VAN MÁR AZ OLVADÁS? - ISMÉT TERÍTÉKEN AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZAT KÉRDÉSE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.07.


A legutóbbi uniós döntés a PITEE szerint egyértelműen kedvező az adósok számára, egy neves német lap arról írt, hogy az ítélet 18 milliárd euró veszteséget okoz a kelet-európai bankoknak. Mielőtt az adósok már nyúlnának a pezsgőért, nem árt néhány tényezőt számba venni. Az Azénpénzem.hu éppen ezt tette.

A legutóbbi uniós bírósági döntéssel megnyílhat az út a devizahitelesek kártérítése előtt – állította tavasszal a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület (PITEE). A szervezet szerint akkor megtört a jég, most azonban az újabb uniós döntés következményeként már itt lehet az olvadás. Emlékeztettek arra is, hogy a napokban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című napilap gazdasági elemzője szerint ez az ítélet közel 6 ezermilliárd forint (18 milliárd euró) veszteséget okozhat a Kelet-Európában tevékenykedő bankoknak.

Az újabb uniós döntés egyébként (ennek tájékoztatóját itt találja) egy lengyel adós ügyére vonatkozott. Az Európai Unió Bírósága (EUB) megállapította: a Lengyelországban megkötött devizaalapú hitelszerződésekben az árfolyamrésre vonatkozó tisztességtelen feltételek nem helyettesíthetők a lengyel polgári jog általános rendelkezéseivel. Arra is kitértek, hogy más a helyzet akkor, ha a nemzeti jogban kezelik ezt a kérdést (amit megtettek Magyarországon, még ha ezzel, vagyis az erős kényszerítéseket tartalmazó „adósmentő” törvényekkel, nem is lehetünk igazán elégedettek). Az EUB-nak viszont „nem tűnik úgy”, hogy Lengyelországban a jogalkotók bármit léptek volna a fogyasztók érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.