2019. október 16., szerda

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAJTÉNYI LÁSZLÓ
2019.10.11.


...Mi itt, akik ezen a téren gyűltünk össze, szabad magyar polgárok vagyunk.

Mi úgy gondoljuk, hogy sokkal jobb intézmények, mint emberek, különösen pedig egyetlen ember uralma alatt élni. Mert a szabadság intézményei kiszámíthatóbbak, a felettünk uralkodó emberek pedig – ideértve a felettük álló egyetlent – szeszélyesek és önkényre hajlanak.

Az intézményi autonómiák felszámolása után az autoriter rendszerek törvényszerűen az egyéni autonómiák ellen fordulnak, a lelkünket akarják. Eljön a nap, amikor a szabadságunkat a házunk küszöbén kell megvédenünk. Addig is mindenki felelős önmagáért és mindannyiunk szabadságáért. Különösen áll ez a közmegbízatást ellátókra. Nincs olyan alkotmánybírósági alkalmazott, bíró, ügyész, számvevőszéki szakértő, adóhivatalnok, közgazda, jogász, orvos, egyetemi tanár, pedagógus, aki Orbán Viktorra tett volna esküt. Mindannyian ismerjük saját szakmánk összes erkölcsi parancsát, és mindannyian kötelesek vagyunk azokat követni.

Önkormányzati választások előtt állunk. „A városi levegő szabaddá tesz”, ez volt a kora újkorban a feudális, hűbéri világ elleni békés lázadás egyik jelmondata. Magyarország ma hűbérurak birtoka. A nagyvárosokban a hűbéri kötelékek, ha kötöznek is, nem béklyóznak. A városi levegő ma is szabaddá tesz. Vegyetek mindannyian részt az önkormányzati választáson!

Szilágyi Emese, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, egyik tervezett szónokunk sajnos megbetegedett, ma nem tud nekünk beszélni. Engedjetek meg nekem ezért a tudomány és a tanítás szabadságáról két gondolatot. Ami a CEU-val, valamint a kancellárokkal és konzisztóriumokkal sújtott állami egyetemekkel történik, erre nincs más szó, civilizációs botrány, elviselhetetlen kulturális hanyatlás. Az egyetemek autonómiája, tudjuk jól, nem a XX. század, nem is a felvilágosodás vívmánya, hanem a középkoré. Az egyetemek, olykor ki is vonulva a városból, akkor, a sötétnek nevezett középkorban vívták ki a katolikus egyházzal és a fejedelmekkel szemben a kutatás, a keresés, a tanítás szabadságát. Majdnem kortársunk, az utolsó nagy magyar gondolkodónk, Bibó István szerint, amint azt a kommunista hatalomátvétel előtt megtartott akadémiai székfoglalójában elmondta, a hatalommegosztás elvébe illesztve, az alkotmány megparancsolta függetlenség megilleti a tudományt és a művészetet is.

Mondjuk együtt: szabad ország – szabad egyetem. Szabad ország – szabad tudomány. Szabad ország – szabad művészetek. Szabad ország, szabad város – szabad színházak. Szabad ország – szabad önkormányzás. Szabad ország – független intézmények. Szabad ország – szabad és autonóm polgárok.

Éljen a szabad, alkotmányos, demokratikus és szolidáris Magyarország! Éljenek az autonómiák! Éljen a jog! Éljen mindenki a jogaival!

(A Kéthly Anna és Bibó István szobrától induló sétát és az ombudsmanoktól elvett épület előtti tüntetést az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület szervezte [Nádor utca, szept. 25.] Az elhangzott beszéd leírt változata.)


ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/41. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.