2019. október 26., szombat

ÉVI 30 EZER MAGYAR FELNŐTT MEGHAL, MIELŐTT MÉG NYUGDÍJBA MEHETNE

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.10.26.


Lehet, hogy 70 éves korunkig is dolgozhatunk majd, mert ahogy tovább élünk, jó eséllyel emelkedhet a nyugdíjkorhatár is – írtuk nemrég a Portfolio.hu cikke alapján. Az egy dolog, hogy tovább élünk, de vajon egészségesek leszünk-e, főleg akkor, ha még tovább kell dolgoznunk? Egyáltalán megérjük-e, hogy nyugdíjasok legyünk? Ezekre a kérdésekre nem lehet egzakt választ adni, hiszen senki nem tudja, mit hoz a jövő, de a statisztikák adnak némi támpontot, és azok szerint a jelenlegi helyzet elég borús: évente csaknem 30 ezer felnőtt nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, és 60 éves kor felett már nemigen számíthatnak egészségre a magyarok.

Egyre tovább élhetünk, egészségesen is

Magyarországon az uniós csatlakozás utáni évtől, tehát 2005-től vannak adatok arról, mennyi a várható élettartamon belül az egészségben töltött idő. A statisztikai hivatal adatai az eltelt 14 évben jelentős javulás mutattak. A nők a 2005-ös 77 év helyett már 79 éves korukig élhetnek átlagban, és a kezdeti 54 helyett 61 egészségben töltött esztendőre számíthatnak születésükkor. A férfiaknál is javultak a mutatók, 62-ről 72-re emelkedett a születéskor várható élettartam, és 52-ről 60-ra a várhatóan egészségben eltöltött évek száma.

Ez jó hír. De ha azt is figyelembe vesszük, hogy jelenleg 64 év a nyugdíjkorhatár, és ez 2022-re 65 év lesz, akkor az is nyilvánvaló, hogy várhatóan már évekkel a korhatár elérése előtt nem leszünk egészségesek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.