2019. október 10., csütörtök

EZÉRT NEM AKAR SZINTE SENKI TANÁR LENNI MAGYARORSZÁGON

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2019.10.10.


- Legmagasabb végzettségű, pályakezdő tanár bruttó fizetése Magyarországon: 211 982 forint.

- Legmagasabb végzettségű, pályakezdő tanár bruttó fizetése Németországban: 1 580 112 forint.

Ez olvasható ki a többi között az Európai Bizottság múlt pénteken közzétett jelentéséből. A pedagógusok világnapja alkalmából publikált kutatás már az elején leszögezi, hogy a vizsgált időszakban – ez a 2017/18-as tanév – a legtöbb európai országban nőtt a tanárok juttatása, viszont ez a legtöbbször nem a kormányok bőkezűségének, hanem az inflációnak köszönhető.

A jelentésben több helyen is szóba kerül Magyarország, például annak kapcsán, hogy mekkora eltérések vannak az egyes országok között a pályakezdő pedagógusok fizetését tekintve.

A kezdőfizetés évi ötezer eurótól (Bulgária és Albánia) több mint 70 ezer euróig (Luxemburg és Liechtenstein) változik, a legkevesebbet azokban az európai országokban viszik haza a tanárok, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP is: Albániában, Bulgáriában, Lengyelországban, Lettországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában.

Hazánk neve szerepel azon országok között is, amelyekben a legjelentősebb mértékben nőtt a fizetés, viszont ahogy a jelentés is megemlíti, Görögországhoz, Portugáliához és Szlovéniához hasonlóan nálunk is meglehetősen alacsony a tanárok kezdőbére.

Mindezt jól illusztrálja, hogy az elérhető legmagasabb fizetés idehaza bő 70 százalékkal több, mint a pályakezdő juttatás, azonban a jelentés készítői megjegyezték, hogy ezt a bért 29-42 évbe kerül elérni.

Az alábbi ábrán megmutatjuk, hogyan alakul a legmagasabb végzettséggel rendelkező tanárok fizetése néhány európai országban a pályakezdőknél, tíz év munkaviszony után, illetve hogy mekkorák a legnagyobb elérhető bérek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.