2019. október 17., csütörtök

KARÁCSONY MINDEN FŐVÁROSI CÉG VEZETŐJÉT NYÍLTAN PÁLYÁZTATNÁ

INDEX / BELFÖLD
Szerző: NYG
2019.10.17.


Nem lepődött meg a választási eredményen Karácsony Gergely, aki szerint a Fidesz elfelejtett kampányolni – jelentette ki a vasárnapi önkormányzati választásokon aratott ellenzéki győzelem kapcsán az új budapesti főpolgármester az Index élő adásában. Szerinte az új helyzet a kormányt is arra kényszeríti, hogy együttműködést keressen a fővárossal.

- Az összes fővárosi cég vezetőjének megbízatása nyílt pályáztatás útján fog eldőlni.
- A patkányirtást ideiglenesen újra a Bábolna Bióra bízná, majd új közbeszerzést írat ki.
- Visszamondják a római-parti mobilgát építésére vonatkozó szerződéseket.
- Nem megy el a Puskás Aréna felavatására.
- Öt helyett három-négy helyettessel tervez. 99 százalék,hogy DK-s is lesz köztük, de konkrét személyekről egyelőre nem beszélt.
- A városligeti építkezéseknél a stratégiai cél leállítani azokat, amelyeknek még nincs hatályos építési engedélyük.
Hosszabb távon autómentesítené a pesti, majd a budai alsó rakpartot – de a város autós forgalmának visszafogása csak óvatos fokozatossággal érhető el.

Miért győzött az ellenzék?


Fideszes polgármesterek nem hívták a választás után, sok olyan fideszes politikus viszont igen, akikkel együtt kell majd működnie főpolgármesterként. Karácsony bízik abban, hogy ez működni fog, ezekkel az emberekkel „normális emberi viszonyban” van.

- A győzelem oka sokrétű. Nem magyarázható kizárólag Borkai Zsolt videójával, bár a főpolgármester szerint fontos volt, mert megerősítette az egyébként is létező hétköznapi megítélést. „Azt tudom, hogy sok fideszes politikus valóban így él" – mondta Karácsony, neveket nem mondva, mert ehhez nincs videófelvétele. Szerinte Borkai sok fideszes szavazót eltántoríthatott a szavazástól. (Igaz, a számok nem ezt mutatják, nagyjából annyian szavaztak a Fideszre, mint öt éve, a változás az ellenzékiek mozgósításában látható.)
- Fontosabb tényező a Fidesz rendszerszintű működése: a kormánypárt elfelejtett érdemben kampányolni, mert hozzászokott, hogy „az ellenzék tök hülye”. Amint azonban kiélezett versenyben kellett teljesítenie, gyengének bizonyult. „Lelepleztük a Fidesz valódi politikai arcát” – jegyezte meg Karácsony.
- A választók kikényszerítették a valódi együttműködést: ehhez a Jobbiknak szakítania kellett a rasszista politikájával, a baloldalnak pedig zöldebbé kellett válnia. Karácsony szerint így vált lehetővé, hogy lényegében Jávor Benedek 2010-es programját kínálhassa fel a budapestieknek. Mindehhez kellett az előválasztás is, amely nélkül Karácsony nem is szállt volna ringbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.