2019. október 29., kedd

KIKERÜL 30 EZER TANÁR A KÖZALKALMAZOTTI JOGVISZONYBÓL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.10.29.


Kedden benyújtja az ITM az Országgyűlésnek az új szakképzés törvény tervezetét. Ezzel már jövőre sok iskolának megváltozik megint a neve, a szakképzésben dolgozók magasabb bért kaphatnak, ám elvesztik a közalkalmazotti jogviszonyukat.

A szakképzés is állandó reformcunami alatt áll évek óta, az Orbán-kormány is áterőltetett már egy új szakképzési törvényt 2011-ben, de az teljes kudarcot vallott. (Parragh László iparkamarai elnök vezetésével elvették az Emmitől a területet, lebutították a közismereti képzéseket, egyszer használatos szakmunkásokat neveltek ki - a szülők ezt megértve nem is szívesen adták ezekbe az iskolákba a gyerekeieket.) Ezt kvázi elismerve a kormány most egy újabb átalakításba fog a Szakképzés 4.0 dokumentum elvei mentén, és ezúttal nem annyira Parragh László, mint Palkovics miniszter elképzeléseit tükrözik a tervek.

Ez a kormány sokszor homlokegyenest szembe megy a saját korábbi elképzeléseivel, de mindenképp egész új irányt mutat a területen. A káoszt az is mutatja, hogy egy csomó iskolát négy éven belül másodszor neveznek át.

A legújabb reformról korábban már szivárogtak ki elképzelések, ám most a kormány honlapján jelent meg, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) még a mai napon benyújtja az Országgyűlésnek a szakképzési törvény tervezetét. A közlemény szerint a gazdaságvédelmi javaslat célja, hogy a munkaerőpiacon értékes tudással bíró, egyre jobban képzett, felkészült fiatalok álljanak a hazai vállalkozások rendelkezésére. (Mondjuk ez a mondat valószínűleg az összes előző reform indokaként is szerepelt.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.