2019. október 21., hétfő

KIVÉREZTETETT, KISKORÚSÍTOTT ÖNKORMÁNYZATOKAT SZERZETT MEG AZ ELLENZÉK

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MAIANNA
2019.10.21.


Nem csak anyagi mozgástér, gazdasági teher is bőven jut az új ellenzéki településvezetőknek. Ráadásul mivel az önkormányzatok kiszolgáltatott helyzetben vannak, könnyen csapdahelyzetben találhatják magukat.

Komoly tűzerőhöz jutott az ellenzék az október 13-án elnyert önkormányzatokkal, a Fidesz ugyanakkor több százmilliárd forint felett veszítette el a kontrollt. A G7 elemzésében azt hozta ki, hogy az önkormányzati választás eredményeképpen a magyar gazdaság csaknem fele, 48,5 százaléka felett szerzett befolyást az ellenzék. A győztesek diszponálnak eztán a helyben maradó iparűzési adó felett és bonyolítják le a közbeszerzéseket – az utóbbi igen jelentős tétel, 2014 és 2018 között összesen több mint 400 milliárd forint volt ezeknél a településeknél. Az Index az érintett települések és kerületek zárszámadásai alapján úgy becsülte, hogy körülbelül 700 milliárd forint feletti rendelkezés jogát veszítettek el a kormánypártok.

Ugyanakkor igaz, hogy egyre kisebb az önkormányzatok mozgástere a centralizáció miatt. És bár „cserébe” a kormány 2014 februárjáig összesen 1369 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a településektől, az egyensúlyt mégsem nem sikerült megtartani. A települések vagyonát elvonták, az intézményeket és a velük járó támogatásokat elvették, miközben az önkormányzatok működési kiadásai nőttek. A fejlesztések a kormány jóindulatán múlnak, a vegetáló önkormányzatok csak állami segítséggel vagy hitellel tudnak előrelépni. Mindez látszik azoknak a nagyobb önkormányzatoknak a mérlegén is, amelyeket a következő öt évben az ellenzék vezet majd. A legtöbb kassza nemcsak üres, hanem komoly adósságok terhelik.

Annak jártunk utána, hogy az ellenzék milyen hozományra számíthat azokban a megyei jogú városokban, amelyeket a kormánypárttól szerzett meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.