2019. október 21., hétfő

TOVÁBB APRÍTANÁ A KORMÁNY A VIDÉKI NYILVÁNOSSÁGOT

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2019.10.20.


Lassan egy éve zajlik a kormánypárti média központosítása a Közép-Európai Média és Sajtó Alapítvány (KESMA) ernyője alatt, de a médiapiacon terjedő hírek szerint a java még hátra van, és az önkormányzati választás után további összevonásokra és még szorosabb tartalmi felügyeletre lehet számítani.

A kormány médiastratégái – Rogán Antal kommunikációs miniszer és Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója – arra készülnek, hogy felszámolják a megyei lapok maradék függetlenségét is. A tervek szerint a KESMA vezetői minimalizálnák a helyi szerkesztőségek mozgásterét, és mind arculatában, mind tartalmában egységes napilapot készülnek terjeszteni az egész országban.

A kormánypárti médiauniverzum további centralizálása azért is érdemes a figyelemre, mert miközben az Európa Tanács, a Riporterek Határok Nélkül vagy az amerikai közszolgálat elrettentő példaként emlegetik a magyar médiarendszert, a környező országok autoriter hajlamú politikusai viszont épp ellenkezőleg tekintenek rá: követendő modellnek vélik. Az EUObserver nemrég arra figyelmeztetett, hogy a magyarhoz hasonló törekvéseket lehet észlelni Csehország és Szerbia médiapiacán is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.