2019. október 28., hétfő

MÉSZÁROSÉK NYERTÉK A LEGTÖBBET ABBÓL, AMI MIATT MAGYARORSZÁG SOK EU-S PÉNZT BUKIK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.10.28.



Mészáros Lőrincék mintegy 70 milliárd forint értékben vittek el építkezéseket a víziközműprojekt keretében már megítélt 240 milliárd forintból – derült ki a lapunk közérdekű adatigénylésére küldött válaszból. Az összesen 420 milliárd keretösszegű programot Brüsszel súlyosan szabálytalannak ítélte, ezért az ország akár 60 milliárd forint támogatás-megvonással is fizethet érte. Az uniós revizorok arra jutottak: a 24 nyertes között csak 4 olyan akadt, amelyik érvényes ajánlat alapján nyert.

Brüsszel az uniós támogatás 25 százalékát vette vissza a valaha volt legnagyobb állami közbeszerzésből, amit az összesen 420 milliárd forintos víziközmű-beruházásokra írtak ki. A Portfolio vette észre, hogy az Európai Bizottság megnyitotta a pénzcsapokat, így hirtelen 500 milliárd forintnyi támogatás zúdult be, miután a magyar kormány hatalmas büntetést vállalt be.

A víziközmű-beruházások kapcsán kért pénzügyi korrekció a legvaskosabb része a több éve lebegtetett büntetéscsomagnak, amelyben a magyar kormány beadta a derekát, azaz elfogadta az Európai Bizottság által javasolt szankciót. Mint korábban megírtuk,

a revizorok annyi szabálytalanságot találtak egy bő ezermilliárdos mintában, hogy indokoltnak látták: Magyarország fizessen vissza minden tizedik eurót az uniós támogatásokból. A 24.hu informátora most összesen több mint 300 milliárd forint bukásról tud, hivatalos választ azonban nem kaptunk a Miniszterelnökségnek küldött kérdéseinkre.

Ami a víziközmű-beruházásokat illeti, a megbukott közbeszerzéseket kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) sem válaszolt arra, pontosan mennyi támogatást kell visszafizetni a 420 milliárd forintos keretre eddig kötött szerződések miatt. Ugyanakkor adatigénylésünkre megadta a közbeszerzési eredményhirdetések listáját: a 70 linket kibogarászva kiderül, mely cégek nyerték el a sokmilliárdos beruházásokat, és köthettek szerződést az NFP-vel a kivitelezésre. Eddig csak azt tudtuk, hogy 2016 végén mely vállalkozásokat választották ki azon a különleges keretközbeszerzésen, amely során az ország 6 régiójában, egyenként 70 milliárd forintos tömböket írtak ki, majd régiónként 4 győztest hirdettek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.