2019. október 10., csütörtök

NEKEM ÉG A POFÁMRÓL A BŐR

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.10.


Magyarország külügye ismételten lejáratta az országot. Itt már messze nem csak arról van szó, hogy nevetség tárgyává teszi saját magát az Orbán-kormány, itt már konkrétan arról beszélhetünk, hogy több millió ember arca ég amiatt, amit a kormányzat művelt Brüsszelben. Itt már nem valami szánalmas játékról vagy egyszerű migránsozásról van szó, itt bizony komoly következményekkel járó, agyatlan döntésről van szó. A történetet a Der Spiegel szellőztette meg, ami ismételten csak arra jó, hogy az egész Európai Uniót magunkra haragítsuk. De mi is történt?

Donald Trump napokkal ezelőtt kivonta Észak-Szíriából az ott állomásozó amerikai katonákat, ami hatalmas segítség volt Erdogannak, ugyanis ezt követően megindíthatta offenzíváját az általa terroristának tartott kurdokkal szemben. Az amerikai csapatok szövetségeseiként az ISIS ellen harcoló kurdokat ezzel végső soron Trump elárulta. Erdogan élve a lehetőséggel nemrégiben harckocsikat indított az észak-szíriai területek „kitakarítására”, aminek egyes hírforrások szerint már most több halálos áldozata van. Erdogan célja az is, hogy az északi területekre helyezze át az eddig Törökország területén táborokban tartott menekültek egy részét. Igen ám, csak egy esetleges kurd-török háború azt is jelentené, hogy előbbiek a hadseregüket és minden hadra fogható katonájukat a csatatérre vezényelnék, az általuk őrzött 10 000 ISIS harcos pedig vélhetően ezzel újra szabad lenne.

Trump döntése tehát végső soron előidézheti, hogy az ISIS a romjaiból újraszerveződjön, és újabb támadásokat hajtson végre világszerte. Hogy ebbe a nagyon bölcs amerikai elnök belegondolt-e, vagy csak szokásához híven képtelen volt felmérni a döntései következményét, nem világos, mindenesetre nincs mentség arra, amit tett. Hogy az offenzívának vajon hány halálos áldozata lesz, azt majd az elkövetkező hetek, hónapog fogják megmondani.

Térjünk azonban vissza Magyarországhoz, hiszen a magyar döntés következményeihez szükség volt arra, hogy a háttérinformációkat is leírjuk. A török hadsereg Észak-Szíriába való behatolását az Európai Unió el akarta ítélni, és egy közös, mind a 28 tagország beleegyezésével megalkotott nyilatkozatban szerette volna figyelmeztetni Törokországot a döntése következményeire. 27 ország minden gond nélkül el is fogadta a nyilatkozatot, a Der Spiegel információi szerint azonban Magyarország előbb halasztást kért, majd egyenesen megvétózta azt. Egyetlen országként, mindenféle magyarázat nélkül, egyszerűen lehetetlenné tette azt, hogy tegnap reggel az EU eljuttassa nyilatkozatát Törökországnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.