2019. október 29., kedd

ORBÁN CSAK KÖSZÖNETET MONDHAT MERKELNEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.10.29.


Handó Tündét az alkotmánybírák közé rejtik, mert tarthatatlan volt a helyzete az Országos Bírói Hivatal élén. Amerikai amatőr diplomatákról született könyv. Nemzetközi lapszemle.

Orbán a lágyabb arcát mutatja, amikor eltávolítja a vitatott bírósági vezetőt – így értelmezi a Bloomberg, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelölte alkotmánybírónak, Stumpf István helyére. Az amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfőnek az Európai Unióban jogállamisági vizsgálattal kell szembenéznie, miközben pártját, amelynek a tagsági jogait felfüggesztették az Európai Néppártban, megpróbálja a pártcsalád sorain belül tartani. A jelölésben tehát a Bloomberg nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy hová kerülhet Handó Tünde, hanem azt, hogy honnan távolítják el: a magyar igazságszolgáltatási szervezetrendszer éléről, ahol széles jogkörrel rendelkezik, éspedig azért, hogy csillapítsák az unión belüli aggályokat a magyar jogállamiság állapotát illetően. A hírügynökség kitér arra, hogy Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő feleségét kritizálták bírói kinevezések miatt, és a tevékenysége fölött felügyeletet gyakorló testület korábban azt is javasolta, hogy távolítsák el hivatalából.

Kitüntetik a CSU volt vezetőjét


A hamburgi Die Welt, részben a dpa német hírügynökség beszámolója alapján azt írja, hogy Edmund Stoiber, a bajor jobbközép uniópárt, a CSU volt vezetője személyesen vesz át november 8-ikán Orbán Viktortól magas kitüntetést, annak ellenére, hogy pártja és a magyar vezető között az utóbbi időben nézeteltérések keletkeztek. A díjat a bajor-magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért kapja. A cikk emlékeztet arra, hogy az uniós tisztújítás során Manfred Weber, a CSU politikusa olyan kijelentést tett, hogy a Fidesz szavazatainak a segítségével nem akar európai bizottsági elnök lenni. Nem is lett egyébként, és ez nem kis részben Orbánnak és Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek tudható be – derül ki a Die Welt által közölt írásból.

Juncker távozóban is bírálta Orbánt

A Frankfurter Rundschau interjút közöl Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság távozó elnökével. Ebben Juncker védelmébe veszi azt, ahogyan Angela Merkel német kancellár 2015-ben a menekültválságot kezelte. „Nem igaz, hogy megnyitotta a határokat. Éppen ellenkezőleg: nem zárta le azokat. Ha lezárta volna, akkor Ausztriában és Magyarországon lehetetlen helyzet állt volna elő. Orbán úrnak tehát Merkel asszony kritizálása helyett köszönetet kellene mondania” - jelentette ki Jean-Claude Juncker...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.