2019. október 16., szerda

ORBÁN A VOLOKALAMSZKI ORSZÁGÚTON

MÉRCE
Szerző: KŐSZEG FERENC
2019.10.14.


...Vannak világtörténelmi jelentőségű jóslatok, amelyeket a maguk idejében senki sem hisz el, de még csak meg sem hall. Seton-Watson, a Közép-Európa ügyeivel foglalkozó brit (skót) történész-újságíró 1907-ben adta ki angolul és németül az Osztrák-Magyar Monarchia jövőjéről írott könyvét. Ebben két dolgot jósolt. 1, Ha háború lesz, a Központi Hatalmak elvesztik a háborút, mert nincs szövetségesük. 2, Magyarország darabokra szakad, mert a nemzetiségek kiválnak az államkeretből.

A magyar társadalom hangadói mégis meggyőződéssel fújják, hogy Trianon oka a szabadkőművesek áskálódása, meg a franciák gonoszsága volt. És vígan restaurálják a XIX. századi királyi palotát, hogy ott elfoglalja trónját a Habsburg-Lotharingiai házból származó II. Árpád, vagy al- és felcsúti I. Viktor.

Az optimista jósláshoz vezetőként rendelkezésünkre áll Karácsony Gergely körültekintő, átgondolt programja.

Csak hát a lakásprogram, az egészségügyi program, a szociális program mind sok pénzt kíván. A nagyértékű ingatlanokra kirovandó adó régi ötlet, az igazságos volta kézenfekvő, de megvalósítani önkormányzati keretek között, törvény nélkül aligha lehet. Orbántól pedig aligha várhatjuk el, hogy parlamenti többségével megszavaztasson egy olyan törvényt, amely a NER hitbizományosainak a zsebéből vesz ki pénzt.

A bérlakás-építés programja mellett igen fontos passzusa a programnak az üresen álló lakások hasznosítása. Berlinben bírságot fizet, akinek üresen álló lakás van a birtokában. Az ottani önkormányzatnak arra is joga van, hogy a leromlott lakásokat, ha a tulajdonos nem törődik velük, tataroztassa, a számlát pedig tartozásként hajtsa be a tulajdonosokon. De ehhez is törvény kell, kellene. Ahogy a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás (airbnb) szabályozásához.

Szabályozás híján ugyanis gagyi turistaszállóvá válik a város belső területének jelentős része. Molnár Lajos egészségügyi reformjait az akkor ellenzékben lévő Fidesz az egészségügy kettészakításának jelszavával, az ellenérdekelt orvoscsoportok mozgósításával, az MSZP egészségpolitikusainak támogatásával és a „szociális népszavazással” akadályozta meg.

Azóta az egészségügy nem két részre, hanem rongyszőnyeggé szakadt, és sokkal rosszabb helyzetben van, mint tíz-tizenkét évvel ezelőtt volt. De gyermeteg módon lennénk optimisták, ha hinnénk benne, hogy az ellenérdekelt csoportok tanultak a leckéből, és elutasítanák a demagóg uszítást a reformok ellen. A programot egy ponttal egészíteném ki. A fővárosnak non-profit rádiót, esetleg online tévét kellene létesítenie, hogy megszűnjön a fideszes hírközlés nyomasztó monopóliuma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.