2019. október 31., csütörtök

SZABAD A VÁROS, SZABAD A SAJTÓ?

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.10.30.


Nemcsak a direkt ellenzéki politizálás vagy általában a magyar belpolitika terén hozhat jelentős változásokat az október 13-ai önkormányzati választás eredménye, hanem sok helyütt alapjaiban változtathatja meg a helyi média és nyilvánosság állapotát is.

Korábban foglalkoztunk a Mércén azzal, hogy hogyan változott a 2014-es önkormányzati választások óta a definíciószerűen helyi, illetve regionális fókuszú megyei lapok helyzete azzal, hogy bekebelezte őket a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks, majd részévé váltak a kormányközeli gigaholdingnak, a Közép-európai Média- és Sajtóalapítványnak(KESMA). Ennek a folyamatnak – sok egyéb negatív vonatkozása mellett – az lett az egyik fontos következménye, hogy a helyi közélet, az igazi téttel bíró lokális politikai témák, ügyek egyszerűen kivesztek a helyi sajtóból, és helyüket átvette az országos eseményekhez kapcsolódó kormánypárti narratíva. Vagy ha nem is tűntek el teljesen, torzan és megmásítva jelentek meg a megyei lapokban.

Október 13. eseményei önmagukban természetesen a relatív ellenzéki sikerrel sem tudnak az állami hirdetések nagy dózisú infúzióján függő Mediaworks piaci hegemóniáján változtatni. Ami ebben az állapotban változást vetíthet előre, az az, hogy az eddig – főleg kampányidőszakonként – sok helyütt a fideszes médiagépezetbe rekrutált önkormányzati kiadású médiumok tiszta lappal indulhatnak, és létrehozhatnak helyi fókuszú, valóban sajtóként működő gócokat (vagy akár egy egész hálózatot), amely kisebb lefedettséggel és kapacitással ugyan, de valamelyest ellensúlyozni tudja a kormányközeli megyei lapportfólió fentebb taglalt hatását.

Helyi média kampányon innen és túl

Hogy jobban megértsük, miben is áll ez a pozitív változási potenciál, a városi, illetve kerületi média önmeghatározásához kell visszanyúlni: ezek azok az újságok, tévék, rádiók, amelyek közpénzből működve a közszolgálatot „kicsiben”, településnyi sugarú körben hivatottak megvalósítani, és kiegyensúlyozattan beszámolni a helyieknek azokról az ügyekről, amelyek a legközelebb történnek hozzájuk, a legközvetlenebbül érintik őket, és ilyen tekintetben néha sokkal fontosabbak is az életükben, mint egy akármilyen nagy horderejű kormánybejelentés vagy éppen egynémely parlamenti ülésnap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.