2019. október 2., szerda

SZIGORÍTÁS JÖN A SZUPERÁLLAMPAPÍRNÁL? - KORHATÁROS LESZ A NYUGDÍJKÖTVÉNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.02.


Akár a szuperállampapír harmadát is vagyonos, VIP ügyfelek vásárolhatták lombardhitelek segítségével, valós megtakarításuk sokszorosáért. Nem ez volt a cél, ezért az ÁKK, az MNB és Pénzügyminisztérium dolgozik a megoldáson. Az Azénpénzem.hu információi szerint a bankok le is álltak a lombardhitelezéssel.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a Pénzügyminisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közösen dolgozik, hogy levonják a Magyar Állampapír Plusz forgalmazásával kapcsolatos következtetéseket azért, hogy a kibocsátó szándéka érvényesüljön – mondta Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója a Portfolio tegnapi Öngondoskodás konferenciáján. A kibocsátó szándéka ugyanis az, hogy a tényleges megtakarítással rendelkező háztartások vásárolják a Magyar Állampapír pluszt, vagyis a lombardhitelből vásárlás nem szolgálja ezt a célt – tette hozzá. Márpedig a forgalmazóktól azt várják, hogy vegyék figyelembe a kibocsátók szándékait.

Mint megírtuk, a trükkös privátbanki ügyfelek úgy nyertek nagyot a szuperállampapíron (MÁP+), hogy több tíz- vagy százmilliós nagyságrendben már megvett papírjaikat fedezetként felajánlva úgynevezett lombardhitelt vettek fel a bankjuknál, amiből újabb kötvényeket vásároltak. Az Azénpénzem.hu által megkérdezett piaci szerelők 400 és 700 milliárd forint közé teszik azt a mennyiséget, amennyiért vagyonos VIP ügyfelek vásároltak a papírból, miközben ennek ténylegesen csak töredékét fektették be. Olyan esetekről is tudunk, amikor valaki több banktól is vett fel hitelt, esetenként mindössze 1,5 százalékos kamat mellett.

Az MNB alelnöke az Index.hu információi szerint bankvezetőkkel találkozott annak érdekében, hogy ezt a gyakorlatot szüntessék meg. Előbb a tőkeáttételes konstrukciók ellen léptek fel, de később már az is felmerült, hogy semmilyen hitelfedezetnek vagy óvadéknak ne fogadják el a lakossági papírt. Az Azénpénzem.hu értesülése szerint a múlt héten már le is állt a piac a lombardhitelezéssel.

Ugyanakkor az értékesítésben visszaesés nem látszik, hiszen szeptember utolsó hetében is 76 milliárd forintért értékesítettek a MÁP Pluszból. Így a múlt hét végéig összesen 2131 milliárdért vásároltak a befektetők a piaci hozamok sokszorosát, 5 évre átlagosan 4,95 százalékos kamatot fizető papírból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.