2019. október 4., péntek

ÜVÖLTÖZŐ DIPLOMATÁT JAVASOL ORBÁN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / Klubrádió
2019.10.04.


Sejthető volt, hogy a bukott Trócsányi helyére kiszemelt biztosjelöltnek, Várhelyi Olivérnek sem lesz túl nagy támogatottsága. Az első kifogások.

Alaposan leszedi a keresztvizet a Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása Várhelyi Olivér nagykövetről, az EU melletti magyar állandó képviselet vezetőjéről, akit Orbán Viktor Trócsányi László bukása után jelölt uniós biztosnak. A diplomatának – írja a cikk szerzője, Bayer Lili – széles körben dicsérik az intellektusát, de azt nem, ahogyan beosztottaival bánik.
Csúnya dolgokat szokott mondani a bizottságról, sőt a parlamentről is

Volt és mostani magyar tisztviselők elmondásai alapján a Politico írásából olyan kép bontakozik ki Várhelyiről, hogy kiválóan ért az uniós ügyekhez, de karcos vezetési stílusába az is belefér, hogy időnként üvöltözzön munkatársaival. A tagországok nagyköveteinek találkozóin is a megszokottnál jóval harciasabb hangot szokott megütni. Ezzel a magatartással nem lesz könnyű beilleszkednie az Európai Bizottságba, hiszen annak megválasztott vezetője, Ursula von der Leyen azt írta a biztosjelölteknek: nyitott, befogadó jellegű és együttműködő munkastílust vár tőlük, mind a testületen belül, mind mások irányában. Ehhez képest egy uniós diplomata azt mondta a Politicónak, hogy Várhelyi arrogánsan viselkedik kollégáival, és felettébb csúnya dolgokat szokott mondani az Európai Parlamentről, valamint az Európai Bizottságról, még bizottsági tisztségviselők jelenlétében is. Bár köztisztviselőnek minősül, az a híre, hogy nagyon közel áll Orbán Viktorhoz, és hűségesen támogatja a magyar vezető szempontjait. Miután a magyar miniszterelnököt az „illiberális demokrácia” meghirdetése miatt a Politico megfogalmazása szerint „ellentmondásos figurának” tekintik Brüsszelben és szerte Európában, valószínűsíthető, hogy Orbánhoz fűződő szoros kapcsolata is felmerül, amikor meghallgatják majd Várhelyit az Európai Parlamentben.

Orbán barátkozása Putyinnal csak nehezíti Várhelyi helyzetét

Tekintettel a magyarországi jogállamiságot érintő, erőteljes uniós bírálatokra, valamint Orbán moszkvai kapcsolataira, Várhelyinek – mivel Magyarországnak az uniós bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánja Ursula von der Leyen - kihívás lesz meggyőzni az európai parlamenti képviselőket arról, hogy ő majd hiteles elbírálója lesz a demokratikus normák nyugat-balkáni érvényesülésének, valamint hogy semleges tárgyaló félként tud majd fellépni olyan országokban, amelyeknek nehézségeik vannak az Oroszországgal való kapcsolatokban. Ez utóbbi vonatkozásban a Politico külön felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar kormánynak zavaros a viszonya az uniós szomszédságpolitikában érintett Ukrajnával, részben a Moszkvához való magyar viszony magas hőfoka miatt, részben pedig azért, mert Magyarország vétójával akadályozza a NATO-Ukrajna Bizottság üléseit, ami megdöbbenti a szövetségeseket. A vétó hivatalos indoka az ukrán nyelvtörvény, amely az Orbán-kormány szerint aláássa a nyugat-ukrajnai magyar kisebbség jogait, ám bírálók szerint – írja az amerikai portál – Ukrajna nyugati integrációjának az akadályozása Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin viszonyára vezethető vissza.

Kitér ugyanakkor a Politico arra is: Orbán több balkáni szövetségese, valamint Törökország is örül annak, hogy a magyarok kapják – egyébként az osztrák Johannes Hahntól veszik át - az EU-bővítési reszortot. A cikk idézi Aleksandar Vučić szerb elnököt, aki méltatta azt, hogy „a térség őszinte barátja” kapja ezt a területet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.