2019. november 19., kedd

A FELSŐ-KÖZÉPOSZTÁLY LAKHATÁSI TÁMOGATÁSÁRA KÖLT A KORMÁNY, A SZEGÉNYEK OLDJÁK MEG MAGUK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.11.18.


Tizenegyszer annyi pénzt költ a kormány a felső-középosztály támogatására, mint a kifejezetten lakásszegénységben élőkre. A társadalmi egyenlőtlenségek tovább növekednek.

A kormány egyre több pénzt költ a tehetősebbek lakhatási támogatására és egyre kevesebbet a lakásszegénységben élőkre – derült ki a Habitat for Humanity éves jelentéséből, amelyet a és a Periféria Kutatóközponttal együttműködve készítettek. A lakhatási gondok megoldásért küzdő nemzetközi civil szervezet évek óta készít látleletet a lakáshelyzetet befolyásoló társadalmi és gazdasági folyamatok alakulásáról, amit az idén nemzetközi összehasonlítással egészített ki. A kötet hétfőn este bemutatott fejezetei nem javulásról, épp ellenkezőleg: romlásról, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséről számolnak be. A 2018-as adatokat értékelő összeállítás abból indul ki, hogy a 4,4 millió magyar lakóingatlanból 3,5 millió nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai elvárásoknak, mégsincs olyan központi program, amely javítaná ezt a helyzetet. A tanulmány készítői kiemelik, hogy tavaly minden nyolcadik magyar háztartásnak volt valamilyen hiteltartozása, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint nagyjából egymillió embert fenyeget az a veszély, hogy adósság miatt kikapcsolják a villanyáramot az otthonában.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a tavalyi utolsó negyedévben az egész világon Budapesten emelkedtek leggyorsabban a lakossági ingatlanárak. Egyértelmű, hogy a kormány továbbra is a lakossági hitelek és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztésében gondolkodik, pedig ezek az eszközök azok számára elérhetetlenek, akik a legnehezebben tudják megoldani lakásgondjaikat. Teszi ezt annak ellenére, hogy a jegybank kimutatásai szerint a 2018-as év végén még mindig 110 ezer devizahiteles szerződés volt Magyarországon, amit nem tudtak törleszteni, emiatt hatezer ingatlant árvereztek el, több mint háromezerből pedig kilakoltatták a tulajdonost...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.