2019. november 15., péntek

AZ ELSŐ DÖNTÉSEK: HOGYAN VÁLASSZUNK VÁROST?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.11.15.


Amikor az ember azon töpreng, ugyan merre induljon neki a világnak, sok mindent érdemes figyelembe vennie. A különböző megfontolandók közül nyilván a költségek kiemelt jelentőségűek, de emellett akadnak más tényezők is. Ugyan a mai poszt elsősorban a digitális nomádságról szól, de talán mások is találnak benne érdekességet. 

Sokakat vonz mostanában a digitális nomádság, ám divat ide, divat oda, ebbe sem érdemes megfelelő előzetes tájékozódás és terepfelmérés nélkül belevágni. Már csak azért sem, mert kevés kínosabb dolog van annál, mint ha a világ túlsó felén ér minket kellemetlen meglepetés.

Lássuk tehát, mi mindent érdemes megfontolni, mielőtt meghoznánk a nagy döntést!

Életmód és életminőség

Az első és talán a legfontosabb kérdés annak megválaszolása, készen állunk-e arra, hogy elhagyjuk a szélesebb körben vett otthonunk (tehát az adott város, ország) kényelmét.

Szerintem ez súlyosabb kérdés annál, mint amilyennek általában tartják, hiszen aki megszokta egy nyugati nagyváros (értelemszerűen Budapest is ebbe a kategóriába tartozik) kényelmét, a tömegközlekedést, kávézókat, éttermeket, az üzletek választékát, annak nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz elfogadnia egy teljesen más életmódot.

Ott van például a thaiföldi Chiang Mai, ami egyébként egyike a digitális nomádok kedvenc városainak, ettől függetlenül kérdés, miként barátkozunk meg a tömegközlekedés helyett a tuk-tukokkal vagy éppen a kifejezetten magas légszennyezettséggel.

A megélhetés költségei

A digitális nomádság egyik velejárója (egyes szerencsés kivételektől eltekintve) az, hogy bizony a bevételeink erősen ingadozhatnak, érdemes tehát ennek megfelelően átgondolni a költségeinket.

Mire figyeljünk?

Lakhatás

Attól függően, milyen hosszú távra tervezünk, érdemes utánajárni, mennyibe kerül egy egyszobás vagy egy hálószobás lakás bérlése és rezsije a belvárosban illetve valamelyik külső kerületben. Szintén érdemes tájékozódni a hostelek vagy az Airbnb-n kínált szobák, lakások között.

Étkezés

Az éttermek árainak sem árt utánanézni, az utcai árusok nyilván jóval olcsóbbak, de a világ egyes pontjain (főleg Ázsiában) azért ezeket érdemes megfelelő fenntartásokkal kezelni.

Digitális nomádként aligha fogunk állandóan étterembe járni, úgyhogy tájékozódjunk kicsit a bolti élelmiszerárak felől is.

Közlekedés

A helyi közlekedés áraival sem árt kalkulálni, legyen szó metróról (ha van), buszról, taxiról és/vagy Uberről. Különösen Ázsiában járhatunk jobban a motor vagy autóbérléssel, már ha érzünk magunkban elegendő halált megvető bátorságot ahhoz, hogy kimerészkedjünk az utakra.

Turistáskodás, pihenés

Erről mindjárt részletesebben is szó lesz, de ha már ott vagyunk, akkor nyilván szeretnénk kicsit körülnézni a környéken, vagy ha éppen sportolnánk – ennek mind ára van.

Vízumok, bürokratikus nyavalyák

Nem feltétlenül számol ennek a költségvonzatával az ember, pedig kellemetlen meglepetések érhetnek, ha nem vagyunk rá felkészülve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.