2019. november 12., kedd

AZOKON SEGÍT, AKIKNEK CSUPÁN ÁLOM EGY SAJÁT BICIKLI

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.11.12.


Rácz Kálmán munkaidejének húsz százalékát jótékonyságra fordítja, hétfőnként adománybicikliket újít fel rászorulóknak. Az elmúlt három évben több mint ötszáz kerékpárt juttatott el nehéz anyagi helyzetben lévő nagycsaládosoknak, egyetemistáknak és gyermekotthonoknak. Az adományozásnak azonban vannak árnyoldalai is, hamar megtalálták a tisztességtelen szándékú emberek, akik csak egy ingyen biciklit akarnak, a kerékpárszerelést pedig továbbra is magányos farkasként űzi, mert nem talált magának megfelelő segítőtársat.

Rácz Kálmán adománybicikliket javít, hogy azokat rászorulóknak adhassa tovább. A most negyvenéves kerékpárszerelővel a RideKálmán bringaboltocska előtt találkozunk Budapesten, a Kazinczy utcában. Az ajtón egy tábla emlékeztet arra, hogy az egyébként fizetős szervíz minden hétfőn szünetel, mert a tulaj ezt a napot – tehát a munkaidejének húsz százalékát –, jótékonyságra fordítja. Mi az 514. bicikli átadásának lehetünk szemtanúi, érkezésünkkor egy egyetemista lány viszi el egy próbakörre az új biciklijét. A 18 éves lány mindkét szülője rokkantnyugdíjas, a tanulás mellett pedig bébiszitterként dolgozik. Nagy segítséget jelent neki a kerékpár, amivel egy BKK bérlet árát tudja majd megspórolni.

A végén adtam neki egy kis lakatot, amin nagyon meghatódott, láttam a szemében, hogy emiatt az apróság miatt is mennyire hálás volt. Sokan kérdezik tőlem, hogy honnan tudom, hogy ki az, aki érdemes arra, hogy adománybiciklit kapjon. Aki rászoruló, és szeretne valahogy kilábalni a bajból, az bármilyen apróságot is kap, hihetetlenül hálás és alázatos lesz. Egyszer basztak át, azok viszont azt hitték, ők az atyaúristenek, miközben éjjel-nappal az ingyen elvihető rovatot nézik, és rárabolnak az összes lehetőségre
– mondja Rácz Kálmán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.