2019. november 21., csütörtök

ELEGE VAN, KESZTYŰT DOBOTT ORBÁNNAK A NÉPPÁRT ÚJ ELNÖKE

KLUBRÁDIÓ / REZEDA VILÁGA
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.11.21.


Világosan és keményen üzent Orbán Viktor Fidesz-elnök kormányfőnek Donald Tsuk, akit szerdán választottak meg az Európai Néppár új elnökévé. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közben megakadályozta, hogy Brüsszel egységesen elítélje a Trump-kormány zsidó telepesekre vonatkozó bejelentését. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

Egyértelműen elmondta a véleményét Orbán Viktorról, és arról, mit gondol jövőbeni együttműködésükről Donald Tusk, lengyel politikus abban a beszédében, amit már nem az Európai Tanács elnökeként, hanem az Európai Néppárt (EPP), az Unió egyik legtekintélyesebb politikai szövetsége első számú embereként tartott Zágrábban. A politikus ezzel Kesztyűt dobott a populistáknak és a nacionalistáknak – erről ír a Financial Times. Tusk szerint a Néppárton belül végre le kell zárni a jogállamot kikezdő populisták és a demokraták közti zajló keserves küzdelmet, megoldást kell találni, mert egy jobbközép mozgalom nem engedheti meg magának, hogy táptalaja legyen a manipulátoroknak, az autokratáknak, akik saját népszerűségük növelése érdekében ígérnek biztonságot a népnek a nép nevében.

A résztvevők úgy értelmezték ezeket a mondatokat, mint Orbán Viktor elleni kihívást. A Fidesz tagságát tudvalevőleg márciusban függesztették fel az Európai Néppártban. Nem szabad Tusk szerint beáldozni a polgári szabadságjogokat, a jogállamot, a tisztes életet a biztonság és a rend oltárán, egyszerűen azért, mert erre nincs szükség. a szabadság és a biztonság, a határok védelme és a liberális demokrácia összeegyeztethető fogalmak. Aki képtelen ezt elfogadni, annak de facto pártcsaládunkon kívül a helye – mondta a pártszövetség elnöke mindezt anélkül, hogy kiejtette volna a száján Orbán Viktor nevét. De az üzenet mindenki számára világos volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.