2019. november 26., kedd

„EZ MÁR SZEXUÁLIS ZAKLATÁS?” - GYEREKEKNEK SZÓLÓ KIADVÁNY KÉSZÜLT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.11.25.


A gyerekek fele nem tudja, hogyan ismerje fel a bántalmazást, kitől kérjen segítséget. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány letölthető kiadványt készített a kamaszoknak a szexuális zaklatás felismeréséhez.

Az „Ez már szexuális zaklatás?” című kiadvány kifejezetten 12–18 évesek számára készült, hogy a gyerekek konkrét példákon keresztül ismerhessék meg a szexuális zaklatás, kizsákmányolás tipikus formáit, illetve a büntetőeljárást érintő jogaikat. A dialógusokban a fiatalok tanárokkal, pszichológusokkal és más bizalmi személyekkel beszélgetnek arról, hogy mit tehetnek, ha például körbement pár meztelen fotó a suliban, ha a tesitanár fogdosta a diákokat, ha randira hívott valakit egy ismeretlen. Beszélgetnek arról, mi a teendő, ha valakivel kapcsolatban rossz érzéseik vannak, és bántó szándékra gyanakodnak; ha megfenyegették őket; ha szeretik a másikat, de még nem akarnak lefeküdni vele; vagy ha büntetőeljárás indul. A jelenetek hasznos tippeket adnak a gyerekeknek arról, hogy hová fordulhatnak konkrét segítségért, és megerősítik őket abban, hogy lehet, sőt kell beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről. 

 Az Európa Tanács megbízásából készített Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója, az érintettekkel közösen készített nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést, amelyből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén. A tipikus helyzetek megerősítik a gyerekeket abban, hogy merjenek beszélni a szexualitásról és az őket érintő nehéz helyzetekről. A jelenetek abban is hasznos tippeket adnak a gyerekeknek, hogy hová fordulhatnak segítségért. 

A nemzetközi kiadványt gyerekek részvételével készítette a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. Fontos szerepük volt abban, hogy a kiadvány hasznos, hiteles és közérthető legyen. Véleményüket figyelembe véve alakult ki a koncepció, a jelenetek, a párbeszéd és az arculat is. „Ez egy gyerekeknek szóló anyag, és mi tudjuk a legjobban, hogyan ők gondolkodnak ilyen helyzetben, milyen kérdések merülhetnek fel, vagy az információk mennyire érthetők. Ezért nagyon fontos, hogy részt vehettünk a projektben” – mondta Sarang Nikoletta, a Hintalovon Alapítvány fiatal munkatársa, gyermekjogi követe.
A szexuális erőszak megelőzésében és az áldozatok segítésében a legfontosabb, hogy a gyerekek megfelelő információhoz jussanak, és ne maradjanak egyedül a kérdéseikkel – írta a gyermekjogi szervezet közleményében. Bár Magyarországon az utóbbi öt évben csökkent a rejtett ügyek száma, de a helyzet még így is nagyon aggasztó: száz szexuális bántalmazási esetből csak tíz ügy kerül napvilágra. Ennek az is oka lehet, hogy a gyerekek nincsenek tisztában a jogaikkal és a szexualitás kérdéseivel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.