2019. november 16., szombat

EZEK A GONDOK A LAKÁSÉPÍTÉSBEN

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2019.11.15.



Miközben az építőipar 400 ezer forintból kihoz egy négyzetméternyi új lakást teljes felszereltséggel, mégis Budapesten egymillió forintos négyzetméterárakkal találkozni, aminek az okain érdemes elgondolkodni - fejtegeti a lakásépítési dilemmákat szakmai véleményében Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

A 2001-2009 közötti, illetve a jelenlegi időszak szabályozását összevetve az ÉVOSZ elnöke úgy véli, a recesszió előtti lakásépítésre és foglalkoztatásra vonatkozó adó- és járulékszabályok nem voltak kedvezőbbek a jelenleginél, akkor mégis 35-40 ezer új lakóingatlan épült évente. A recesszió előtt az állam és az önkormányzatok nagyobb aktivitást mutattak ingatlanok, területek előkészítésében és lakáscélú átadásában, közösségi közmű-fejlesztésekben. Az építéssel járó adminisztratív feladat és az építési szabályok sem voltak egyszerűbbek. Emellett akkoriban komplex lakásgazdálkodási program állt rendelkezésre, és önálló kormányzati hivatal foglalkozott koordinált módon a témával - hangsúlyozza Koji László.

A lakásépítéseknél a bizalomvesztést és az anyagi problémák kezdetét a devizában történt hitelfelvételek, a "devizasokk" indította el, a gazdasági recesszió pedig ráerősített - fogalmaz az ÉVOSZ elnöke...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.