2019. november 15., péntek

FELAVATTÁK ÖTÉVES TERVÜNK ÚJ BÜSZKESÉGÉT, A NÉPSTADIONT

INDEX
Szerző: PÁL TAMÁS, ROSTÁS BIANKA
2019.11.14.


1953. augusztus 21-én ezzel a címmel írt a Szabad Nép az új nemzeti stadion átadásáról, ami több évtizedes várakozás, tervezgetés és két világháború után végre valahára elkészült. Az ország legnagyobb stadionjához a politika is nagy reményeket fűzött.

"Ma, alkotmányunk évfordulóján a magyar testnevelési és sportmozgalom nagy ünnepére gyűltünk össze. A pártunk és kormányunk elhatározásából tervbevett Népstadion első ötéves tervünk negyedik esztendejében felépült és kinyitotta kapuit a sportoló ifjúság előtt, ezzel a magyar sportolók sokévtizedes álma valósult meg. A Népstadion felépülése, a magyar sportolók nagyszerű eredményei lehetővé teszik számunkra, hogy testnevelési és sportmozgalmunk nevében jogos igényekkel lépjünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elé és a siker reményében kérjük az 1960. évi olimpiai játékok megrendezésének jogát. Tekintsük a mi nagyszerű Népstadionunkat úgy, mint új, nagy sportsikerek kiindulópontját".

– mondta ünnepi beszédében Hegyi Gyula, az Országos Testnevelési és Sportbizottság (OTSB) elnöke a Népstadion átadóján.

Olimpiát végül se előtte, se azóta nem rendeztek az akkori út–Hungária körút–Dózsa György út–Thököly út által határolt területen lévő létesítményben, ami már születése óta a magyar sport egyik otthona volt. Most Zeidler Miklós A nemzeti stadiontól a Népstadionig című munkájának segítségével, 13 fotón és egy filmfelvételen megpróbáljuk bemutatni a környék múltját, és hogy az új PuskásAréna milyen történelmi alapokra épült fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.