2019. november 11., hétfő

FRISSNYUGDÍJAS? NE SZÁMÍTSON A NYUGDÍJPRÉMIUMRA! - KEDDEN ÉRKEZIK A BANKSZÁMLÁKRA AZ EMELT PÉNZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.11.


Holnap írják jóvá a bankszámlákon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést. Azok, akik az idén vonultak nyugállományba, egyikre sem számíthatnak. Kapnak viszont egyszeri kiegészítést.

Az idén a korábbi évekről eltérően a nyugdíjprémiumról szóló rendeletben nem szerepel, hogy az egyszeri juttatásra az a személy jogosult, aki az előző (jelen esetben a 2018-as) év legalább egy napján kapott nyugdíjszerű – ideértendő az összes ilyen, tehát özvegyi, illetve rehabilitációs is – ellátást. Most tehát a szöveg alapján mindenki kapna prémiumot, aki novemberben nyugdíjas. Akkor is, ha a 2019-es év közben vonult nyugállományba.

Az ünnepi időszakra felkészülés jegyében az idén is korábban érkezik a decemberi (a mostani emelésre jogosultaknak is csak a szokásos összegű) nyugdíj. Akiknek bankszámlára érkezik az ellátás, azok már december 3-án megkapják.
A Magyar Államkincstár nyugállományban levőknek kiadott tájékoztatása alapján azonban hiába nem tér ki a rendelet az előző évre, azt a törvény tartalmazza. Az 1997. évi LXXXI. törvény 101. § (5) bekezdése szerint nyugdíjprémiumot csak annak a személynek kell fizetni, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátást kapott. A frissnyugdíjasok tehát az idén sem kapnak prémiumot, és persze külön emelést sem.

Azért azonban, hogy az érintettek ne legyenek csalódottak (és a rendelet, valamint a törvény is összhangba kerüljön), az állam külön egyszeri juttatást ad az idén nyugdíjba vonultaknak. A kiterjesztést nem csak a jogosultak körére, hanem az időpontra is alkalmazza. Így végső soron mégis kapnak pénzt a frissnyugdíjasok (ezt tehát cikkünk első verziójában rosszul írtuk).

Érdemes gondolni arra is, hogy a törvény szerint nagyon sokan maradnának ki a prémiumból. Ebből éppen a legrászorultabbakat hagyták ki a jogalkotók. A prémium az évente hozott kormányrendelet alapján tehát azoknak is jár, akik ellátását a nyugdíj alapján számítják. Így a megváltozott munkaképességűek vagy a fogyatékossági ellátásban részesülők, a politikai rehabilitáltak és az özvegyi nyugdíjasok is kapnak prémiumot, pontosabban egyszeri juttatást, de ez tulajdonképpen rendre a kormány kegyétől függ.

Akiknek jár, azoknak holnap írják jóvá a bankszámlájukon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést. A Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az úgynevezett nyugdíjfizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat. A nyugdíjak kifizetése nyugellátási utalványon történik készpénzben, a címzett lakóhelyén, összeghatártól függetlenül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.