2019. november 13., szerda

JÓ JEL, HA SÍR A GYEREK, AMIKOR ELVÁLASZTJÁK ATTÓL, AKIT SZERETETT

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.11.13.


Az elmúlt hónapokban két olyan esetet is bemutattunk, amikor rendkívül rövid idő alatt szakítottak el gyerekeket nevelőszüleiktől, hogy örökbe adják őket. Bár szakemberek szerint az örökbefogadás a legjobb megoldás egy gyerek sorsának végleges rendezésére, máig nem tudott senki magyarázatot adni arra, hogy mi indokolta ezeket a gyors beavatkozásokat. Több szakemberrel beszéltünk, amiből az derült ki: nagyon sokan várnak örökbe fogadható gyerekre, a gyermekvédelmi szakszolgálat túlterhelt, de jó szándékkal cselekszik, és néha bizony előfordul, hogy a vér szerinti szülők és a nevelőszülők manipulálják a gyerekeket és akadályozzák az örökbe adást. Ezekben az érdekütközésekben végül csak egyvalaki sérül: a gyerek. Vajon a gyors elszakítás milyen károkat és szenvedést okoz a gyerekeknek?

Próbálja felnőttként elképzelni, hogy egy nap azt mondják önnek: most néhány órában ismerkedjen meg néhány kedves emberrel, aztán beültetjük egy autóba, elvisszük egy másik városba és onnantól velük kell élnie. Kap egy jó lakást, lesz új munkahelye, és ezekkel az amúgy nagyon kedves emberekkel kell együtt élnie, de soha többet nem találkozhat azokkal, akikkel addig együtt élt, és soha többet nem térhet vissza korábbi otthonába.

Az elmúlt hetekben két olyan cikket írtam, ami nevelőszülőknél nevelkedő gyerekek gyors elszakításáról és örökbe adásáról szólt. Bár a nevelőszülőség és az örökbeadás alapvetően jó dolog, mert rendezi a gyerek sorsát, mindkét esetben az volt a meglepő, hogy a gyermekvédelmi szakemberek milyen gyorsan intézték ezeket az ügyeket:

- Egy másfél éves kislányért, aki már anyának szólította a nevelőszülőjét, egy reggel jöttek és már délután el is vitték magukkal egy másik városba az örökbefogadó szülők.
- Egy születésétől fogva 4,5 éven át nevelőszülőnél élő kislányt 3 nap leforgása alatt adtak át az örökbe fogadó szülőknek. A kislány nevelőanyja azt mondta: hiába próbálták felkészíteni minderre a kislányt, ő nem fogta fel, hogy végleg el kell szakadnia addigi megszokott környezetétől, és soha többet nem térhet vissza hozzájuk.

Mindkét ügyben vizsgálat folyik. Bármennyire is szerettük volna megtudni a területi gyermekvédelmi szakszolgálat magyarázatát minderre, a hivatalok az örökbefogadásoknál szigorúan védik a személyiségi jogokat, így egyik esetben sem tudtak semmilyen érdemi választ adni kérdéseinkre.

MÁIG NEM ADOTT HIVATALOSAN SENKI MAGYARÁZATOT PÉLDÁUL ARRA, HOGY MENNYIRE FELEL MEG A SZAKMAI PROTOKOLLOKNAK ÉS AZ EMBERIESSÉG KÖVETELMÉNYÉNEK AZ, HA EGY GYEREKET ILYEN VÁRATLANUL ÉS GYORSAN SZAKÍTANAK EL ADDIGI GONDOZÓITÓL.

Ebben a cikkben azt mutatjuk be, milyen bonyolult viszonyok eredményezhetik az ilyen kirívó eseteket, és hogy ezen a területen sem működik mindig ideálisan a rendszer egyik oldala sem. A cikkhez több szakemberrel beszéltünk, a nevük közlését a legtöbben nem vállalták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.